Berns pudlar om blackface-statist

1 av 4 | Foto: Scanpix
Skådespelarna i Berns jubileumsuppsättning, som nummer två från höger syns en svartmålad Joséphine Baker.
NYHETER

Den brunmålade statisten under 150-årsfirandet väckte starka reaktioner.

Nu gör nöjespalatset Berns en pudel.

– Jag förstår att folk känner sig kränkta, säger vd:n Yvonne Sörensen Björud. 

I samband med Berns 150-årsjubileum lät nöjesetablissemanget brunmåla en vit statist som skulle gestalta den svarta varietéartisten Josephine Baker. Anledningen var enligt Berns att de inte hade hittat någon svart statist under de fyra månader de hade jobbat med produktionen.

Detta väckte starka reaktioner hos kulturföreningen Tryck, som jobbar för att synliggöra afrosvenska kulturarbetare.

– Blackface handlar om att förlöjliga och håna svarta. Nu försöker man skylla ifrån sig på att man inte hittar någon skådespelare. Det krävs mycket mer jobb att måla en person i blackface än att hitta en svart skådespelare, sa regissören Baker Karim till Aftonbladet i går.

”Ber om ursäkt”

En liten grupp samlades i dag utanför Berns salonger efter en uppmaning på Twitter för att visa sitt missnöje mot nöjespalatsets agerande. Berns vd Yvonne Sörensen Björud mötte initiativtagarna för att be om ursäkt för den uppkomna situationen.

– Mina tankar är att det här blev helt fel. Vi var så upptagna att allt skulle klaffa på vårt 150-årsjubileum. Naturligtvis borde vi ha reagerat och gjort det här på ett annat sätt, säger Yvonne Sörensen Björud till Aftonbladet.

Berns borde ha valt att porträttera en annan artist eller valt en annan artistförmedling när de insåg att de inte kunde få tag på en svart statist, menar Yvonne Sörensen Björud.

– Jag kan bara beklaga och ber så mycket om ursäkt över vad som hänt. Jag förstår att folk känner sig kränkta. Det finns inget ont uppsåt från vår sida, men det blev väldigt väldigt fel.