Argentina

Enorm dinosaurie kan vara världens största

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

Paleontologer i Argentina har gjort ett jättefynd, bokstavligt talat.

Bara lårbenet på skelettfyndet mäter en bra bit över en vuxen människas längd.

Den gigantiska skelettdelen hittades av en bonde i Patagonien, en region i södra Argentina.

Utifrån storleken på benet, större än en vuxen människa, var dinosaurien drygt 40 meter lång och 20 meter hög. Den vägde ungefär 77 ton, lika mycket som 14 elefanter.

Paleontologerna tror nu att de har hittat en ny art av familjen diplodocid sauropod, en långhalsad gräsätande jätte som levde för drygt 150 miljoner år sedan. Sammanlagt består fyndet av 150 bendelar som kommer från sju olika dinosaurier.

Den nya jätten har än så länge inget namn.

– Namnet ska beskriva djurets magnifika framtoning och bonden som hittade delarna, skriver forskarna i sin rapport.

Mer forskning krävs

Enligt Dr Paul Barret, dinosaurieexpert på Londons Natural History Museum, ska ingen ropa jiippiie än så länge. Han säger till The Telegraph att det krävs mycket mer forskning innan det går att slå fast att fyndet är världens största dinosarurie.

– Forskare använder också olika metoder för att slå fast storlek på fynden.

Men samtidigt bekräftar han det nya fyndets betydelse.

– Mycket stort, säger han till den brittiska tidningen.

Andra fyndet på en vecka

Tidigare i veckan avslöjade paleontologer ett annat fynd på samma plats i Argentina. Ben från en kusin till jättedinosaurien dök upp under en utgrävning. Till skillnad från namnlösa jätten är det en mycket mindre familjemedlem. Dinosaurien som fått namnet Leinkupal laticauda var under sina glansdagar ungefär lika stor som en modern elefant, minst i släkten diplodocider.

– Detta bevisar också att arten levde längre än jurassicperioden då vi trodde de dog ut, säger en talesperson för forskargruppen till brittiska The Telegraph.

Sponsras av Hollywoodgigant

Forskningen i Argentina sponsras av The Jurassic Foundation som bekostas av producenterna bakom Jurassic Park-filmerna. I Jurassic Park 2 kan man se hur en av karaktärerna åker motorcykel under benen på en dinosaurie från diplodocidsläkten.

– Fram tills nu trodde man att det var en nordamerikansk dinosaurie som var med i alla Hollywoodfilmerna, säger en av paleontologerna, Dr Apesteguia.

– Men nu vet vi att de levde i Sydamerika också.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Argentina

Dinosaurier