Nyheter

Tandkräm kan påverka spermiekvalitet

Av: 

Tina Remius

NYHETER

Vissa typer av solkräm och tandkräm kan försämra spermakvaliteten. Det slås fast i en ny dansk-tysk studie, skriver Politiken.

– För första gången har vi påvisat ett direkt sammanhang mellan effekten av hormonstörande ämnen från kemikalier i industriprodukter och en negativ effekt på mänskliga sädescellers funktion, säger Niels Erik Skakkerbaek, professor vid Rikshospitalet i Köpenhamn till Politiken.

Vissa typer av solkräm och tandkräm kan försämra spermakvaliteten. Det är de hormonstörande ämnen som finns i dessa produkter som kan ha en mycket större påverkan än man tidigare trott. Den alarmerande rapporten kommer från danska och tyska forskare som undersökt 96 hormonstörande ämnen. En tredjedel av dessa visade sig ha så stor effekt på spermierna att möjligheten att få barn kan påverkas.

– För första gången har vi påvisat ett direkt sammanhang mellan effekten av hormonstörande ämnen från kemikalier i industriprodukter och en negativ effekt på mänskliga sädescellers funktion. Det är helt nytt och överraskande, säger Niels Erik Skakkerbaek, professor vid Rikshospitalets avdelning för tillväxt och reproduktion i Köpenhamn till Politiken.

Kan påverka internationella lagar

Forskning inom området har tidigare visat att hormonstörande medel kan vara särskilt aktiva hos foster och barn. Bland annat utvecklingen av könsorgan hämmas och flickor kan komma in i puberteten för tidigt. WHO har i en rapport nyligen uttryckt en oro över alla hormonstörande ämnen som människor och djur utsätts för. I rapporten understryks problemet med infertilitet då det är ett växande globalt problem.

Den nya dansk-tyska undersökningen, som publiceras idag i den internationella tidskriften Embo Reports, kan komma att påverka EU-lagstiftningen för hormonstörande medel. Det menar Timo Strunker, ledare för det tyska vetenskapliga arbetet med studien.

– Vårt arbete är ett vetenskapligt bevis som kan hjälpa till att forma internationell lag och praxis, säger Timo Strunker, ledare för det tyska vetenskapliga arbetet med studien, säger han till Embo Reports.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: