Ulf satt fast i snön – förlorade 10 000 kronor

NYHETER

”Måste bli bättre kontroller på förare som inte har vinterdäck”

1 av 2 | Foto: Ulf Frisk med kollegan Björne Johansson.

Ulf Frisk, 53, satt fast med sin lastbil i timmar under snökaoset.

Det berodde på utländskt registrerade lastbilar, menar han.

– De är inte utrustade för att köra i Sverige när det är snö.

Det var på fredagskvällen som Ulf Frisk fastnade i snökaoset, på väg 40, vid Tolkabro väster om Ulricehamn. Han satt fast i nio timmar innan han kom loss.

Han hann inte fram i tid för att lasta och fick vända hem. Förseningen kostade honom 10 000 kronor.

Men hans egen lastbil var det inget fel på. Det var i stället utlandsregistrerade lastbilar som gjorde att Ulf blev sen, menar han.

– Tittar man på de som fastnade har de regskyltar från Bulgarien, Rumänien och andra östeuropeiska länder. Många åkare från de länderna har helt blanka däck, då är det klart de fastnar. Och polisen gör ingenting åt dem, trots att det är olagligt.

”Borde stoppas”

I stället för att bötfälla förare som inte har vinterdäck på de drivande däcken, som lagen kräver, så menar Ulf Frisk att svenskregistrerade lastbilar väljs ut och stoppas efter att ha fastnat i snökaoset. Förarna får böter – för att de gått över i körtimmar.

– Polisen säger att de var på plats vid Tolkabro, men jag såg inte en polis. De borde ha varit där och stoppat förare utan vinterdäck, innan backen.

Vid polisen håller man med om att dåliga däck ligger bakom trafikkaoset på väg 40.

– Det beror till stora delar på däcken. Lastbilarnas släp behöver inte ha vinterdäck och det kan påverka när de är ute och kör, säger trafikpolisen Anders Jerkdal, till Borås Tidning, och fortsätter:

– Kravet på vinterdäck för tunga fordon omfattar bara fordonens drivaxlar och omfattar alltså inte alla däck, som de på trailern eller påhängsvagnar. Det är lite problematiskt, tycker jag.

Behöver inte vara däcken

Poa Salhberg är ägare till Assistancekårens Ulricehamn, som var på plats med två tungbärgare vid kaoset i Tolkabro. Han menar att det inte bara har med däcken att göra, om en lastbil fastnar i snön eller inte.

– Det kan även vara lastbilar med helt friska och bra däck. Man kan fastna om man har lastat fel också.