Giftiga leksaker i julhandeln

Foto: LARS PEHRSON/SVD
Här söker Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, efter farliga ämnen med hjälp av en 300 000-kronors röntgenpistol.
NYHETER

Leksaker för nästan en miljard kronor kommer köpas i julhandeln.

Många av dem är giftiga.

– Det är väldigt svårt att undvika farliga leksaker, eftersom man inte ser kemikalierna, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Under julhandeln kommer de svenska konsumenterna att handla leksaker för 872 miljoner kronor, enligt handelns utredningsinstitut HUI Research, skriver Svenska Dagbladet.

Kemikalieinspektionen kontrollerade 211 leksaker fram till i somras. Så många som en fjärdedel av dem visade sig innehålla för höga halter av farliga ämnen.

Ftalater vanligast

Vanligast är mjukgörare, så kallade ftalater, i mjuka plastleksaker och bly i elektriska leksaker. Även vissa giftiga klorparafiner har hittats.

Bästa sättet att undvika gifterna är att köpa dyrare alternativ.

– Man ska försöka köpa kvalitetsleksaker, hellre färre och bättre än jättemycket billigt. Hos de stora kända märkena har vi inte hittat brister. Det är dyrt för företagarna att ha koll, så det får utslag på priset, säger Frida Ramström, till SvD.

Barn är känsliga

Leksaker undersöks noggrant eftersom barn är särskilt känsliga för kemikalier. Ofta är ämnena hormonstörande, vilket kan få verkningar senare i livet.

Alla håller inte med om att det finns något generellt problem med leksaker.

– Vi har stort förtroende för de marknadskontroller som utövas och som säkerställer att leksaker som inte är säkra försvinner från marknaden, säger Jennifer Rydén Englund, branschansvarig på Leksaksbranschen, till SvD.

Åklagare har inlett tio förundersökningar efter anmälningar från Kemikalieinspektionen. Ytterligare 14 fall kan inom kort tas upp av åklagare.

Farliga leksaker

Exempel på leksaker som utreds:

Polislekset, innehåller pilar med sugpropp där plasten innehåller mjukgörarna DEHP, DIDP och DINP. Från ett företag som säljer leksaker på marknader.

Elektrisk trollstav, innehåller mycket bly. Tillhör lågprissegmentet.

Leksakshäst med tillbehör, innehåller mjukgörare. Tillhör lågprissegmentet.

Uppblåsbar leksakshelikopter, innehåller för mycket bly. Säljs i lågprisbutik.

Elektrisk leksaksmobil, innehåller bly och flamskyddsmedel. Plastdelar innehåller mjukgörare och flerkedjiga klorparafiner. Säljs på nätet.

Källa: Kemikalieinspektionen/SVD. Myndigheten går inte ut med namn på leksakerna efter åtal ännu inte väckts.