Pedofilrykten i Facebookgrupp oroar polisen

NYHETER

Polisen i Skåne har problem med pedofilrykten som sprids i Husie i Malmö. Två män har hängts ut i två olika Facebookgrupper som misstänkta för brott.

– Jag la ut en bild för att hjälpa de andra eftersom jag hatar pedofiler, säger 21-årige Christian som varit med i båda grupperna.

En Facebookgrupp skrev ut namnet på en man som de antog var pedofil, och uppmanade människor att fånga in mannen, köra ut honom i skogen och därefter slå ihjäl honom.

Gruppen uppger att de bor i Husie, en stadsdel i Malmö, och hade fram till att den plötsliga pedofiljakten inleddes egentligen riktat in sig på att annonsera om saker de ville sälja eller köpa i Husie. Men så triggades oron igång och plötsligt började människor på gruppsidan att hänga ut en man i Malmö.

– Någon sa att han var pedofil, så jag började leta jag också. Och ja, jag la ut en bild där för att hjälpa de andra. Jag la ut en bild på hans bil och registreringsnummer, säger Christian, 21, till Aftonbladet.

Varför?

– För att jag hatar pedofiler.

Startade ny sida

Ansvariga på gruppsidan blev arga och tog bort tråden med anklagelserna. Då svarade upprörda medlemmar med att starta en ny Facebooksida som de kallar Husies Medborgargarde. Där står det i informationen att gruppen ”hänger ut misstänka pedofiler, våldtäktsmän och annan info om vad som sker i våra hemtrakter”. 
21-åringen var fram tills torsdagseftermiddagen administratör för gruppen. Sedan gick han ur den.

– Jag har inget att göra med den gruppen. Jag blev tillagd, jag har inte startat den, säger Christian.

Enligt polisen har sammanlagt två personer hängts ut som pedofiler i de olika grupperna trots att de inte är dömda.

Gått ut till skolor

De tror att de vet vem en av de utpekade är, och säger att han inte visat några tendenser till pedofili, enligt Sydsvenskan.

– Han är ingen pedofil och vi har gått ut till skolor för att försöka få bort ryktet, säger Magnus Fornell hos Närpolis Öster i Malmö till Sydsvenskan.

Den andra personen har fått en anmälan mot sig, men Fornell säger till tidningen:

– Vi ska tala med honom. Ärendet är rubricerat som ofredande men han har inte antastat någon eller gjort några sexuella närmanden.

Ryktesspridningen ska ha pågått under en längre period, men eskalerat den senaste tiden, uppger tidningen.