Eva Hamilton slutar som VD på SVT

"Att jobba ända in i människors vardagsrum är ett förtroende"

Åtta år med SVT är slut.

VD:n Eva Hamilton har meddelat styrelsen att hon slutar.

– Idag är en dag när jag fått väldigt många snälla mejl, säger hon till Aftonbladet.

Efter åtta år som VD på SVT är det dags att lämna över till någon annan, säger Hamilton som menar att den bästa tiden att lämna SVT är nu.

– Det här är inget beslut man tar över en natt utan en process, men om man ska välja en tid när företaget klarar ett ledningsskifte så är det nu.

Enligt Eva Hamilton står SVT stabilt med ett nytt sändningstillstånd för sex år framåt och en säker finansiering via tv- och radiolicensen.

– SVT ligger dessutom i topp när det gäller förtroende och har en väldigt säker och ordnad ekonomi.

Enligt VD:n lanserar SVT också ständiga nyheter, senast en app för barnkanalen och snart Flow, en internettjänst för program.

– Vi ligger bra i skiftet mellan analogt och digitalt tv-tittande. Kort sagt - jag känner att jag är lite färdig, att jag har gett det bästa jag har för SVT. Det är dags för någon annan att komma in.

Vad har varit roligast?

– Att SVT gått från att vara ett ifrågasatt monopolföretag med stark politisk diskussion kring vad vi skulle göra till att det idag finns en stark enighet bland publiken och i riksdagen för att SVT ska ha ett brett uppdrag.

SVT:s styrka, menar VD:n, är relevanta program som gör skillnad.

– Det gäller allt från kunskap, varannan unge tittar på barnkanalen, till utlandsbevakningen. Gör vi fel märks det tydligt, gör vi rätt är det en positiv skillnad för svenska folket. Att jobba ända in i människor vardagsrummet är ett förtroende. Det är aldrig tråkigt på jobbet.

Eva Hamilton sitter kvar på sin post till november för att säkra att en ny VD hinner vaskas fram.

Därefter är kalendern tom. Men någon paus från arbete är inte aktuellt.

– Jag vet inte vad jag ska göra men jag är en arbetande människa som vill arbeta med och genom människor. Och det är lite skönt att inte lämna SVT för något annat.

Vilket har varit ditt eget favoritprogram genom åren?

– Ikväll går det ett. Korrespondenterna, idag handlar det om Ukraina med det har handlat om allt från hur vi uppfostrar våra barn till skönhetsoperationer. Skavlan kom också till under min tid - det är spännande varje fredag.

Eva Hamilton nämner också de flera gånger omgjorda nyheterna som några av de senste årens bästa SVT-händelser, liksom Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar.

– Jag tror den dramaserien förändrade Sverige lite grann.

Beslutet att lämna SVT genererade genast en stor mängd uppskattande ord i mejlkorgen.

– Ja, denna dag är en dag med många snälla sms från medarbetare. I morgon får jag jobba som vanligt igen.

Närmast i fokus står eu- och riksdagsvalet.

– Det kommer att bli en bevakning med allt från humor till traditionella partiledarutfrågningar.

Publisert: