Boendejakten fortsätter för cancersjuke Magnus

Cancerdrabbade Magnus Larssons kamp för en bostad i Uppsala fortsätter.

Han har erbjudits nu ett nytt vandrarhem med egen toalett – men tackat nej.

– Jag har för lite ork för att fara runt. Jag behöver ett eget boende, säger han.

När Magnus Larsson, 47, i oktober föll ihop upptäckte läkarna att han drabbats av fem elakartade tumörer i hjärnan. Han opererades och har sedan dess fått strålgiftsbehandling. Fortfarande genomgår han cellgiftsbehandling var tredje vecka.

För två år sedan gick han igenom en skilsmässa samtidgt som hans företag gick i konkurs och han drog på sig skuld hos Kronofogden. Därför har han de senaste månaderna bott i andrahandslägenhet betald av kommunen.

Men nu är han bostadslös och tillfälligt inkvarterad i ett vandrarhem utan egen toalett och dusch.

Tackar nej

När Aftonbladet först skrev om Magnus lovade kommunen att se över Magnus situation.

Det har man gjort – och nu erbjudit honom att flytta till ett nytt vandrarhem där han har egen toalett.

– Jag blev lite snopen när jag fick höra det. Jag måste tacka nej till det, för jag orkar inte flytta runt. Vad jag behöver är ett eget boende där jag får lugn och ro, annars får det vara.

Cellgiftsbehandlingarna gör honom trött med med väninnan Maria Lindwall, 46, klarar han vardagen utan extra hjälp från kommunen. Men trots fördelen med egen toalett ser han inte poängen med en ny kortsiktig lösning.

– Spytt i papperskorg har jag gjort nu så många gånger så det kan jag. Men det är inte människovärdigt, säger Magnus.

Han hoppas nu att Uppsala kommun kan ordna fram en bostad som inte bara är tänkt för att bo i några veckor.

– Det är bara att hoppas att de vaknar till. Sen att jag säger nej för att jag inte orkar inte flytta runt, förstår de inte det ska de byta jobb för då ska de inte ha med människor att göra.

Lång kötid

Vid Uppsala kommuns boendesamordning vill man inte uttala sig om det enskilda fallet. Men enhetschefen Johan Hillman uppger att det är svårt att få en hyresrätt i staden.

– Kötiden hos kommunala Uppsalahem på en hyresrätt har jag hört är mellan sex och åtta år. Det märks ju hos oss också. Vi har svårt att möta alla som har behov, så är det.

Alla som är i nöd kan vända sig till boendesamordningen och sedan kan personerna lotsas vidare beroende på det enskilda fallet och vilka omständigheter som finns.

Magnus Larsson har nu också att ta ställning till om han vill flytta till ett lägenhetshotell. Även det skulle vara en temporär lösning och han måste lämna svar senast fredag morgon.

– Jag skulle behöva vara beredd att flytta runt inom själva hotellet. Jag förstår inte varför, säger Magnus.

Publisert: