"Kapten Klänning" släpps till helgen

Göran Lindberg under rättegången mot honom.
Göran Lindberg under rättegången mot honom.

"Kapten Klänning" dömdes till fängelse för flera sadistiska sexbrott.

Till helgen släpps den före detta polismästaren Göran Lindberg, enligt SVT.

– Vad han kommer göra vill jag inte kommentera i media, säger hans advokat Karl Harling.

Göran Lindberg, 67, flyttades i slutet av oktober förra året från säkerhetsanstalten på Saltvik till en klass 2-anstalt med lägre säkerhet.

Han dömdes den 30 juli 2010 till fängelse i sex år och sex månader, ett straff som senare sänktes till sex år av hovrätten.

Den 25 januari är det fyra år sedan han greps - mitt under ett avtalat sexköp med en 14-årig flicka i Falun.

På lördag har han suttit av två tredjedelar av sitt straff, och enligt SVT kommer han att släppas till helgen.

"Farligare än tidigare"

Göran Lindberg var tidigare rektor för polishögskolan och befordrades därefter till länspolismästare i Uppsala. Han föreläste flitigt runt om i Sverige om jämställdhetsarbete och moral och fick öknamnet "Kapten Klänning". Samtidigt ägnade han sig åt våldsamma sadistiska sexuella övergrepp och våldtäkter.

Kriminalvården gjorde våren 2013 en psykologisk bedömning som visade att Lindberg då ansågs vara betydligt farligare än tidigare. "Vidare står det att Lindberg har haft en begränsad mottaglighet i sin långa behandling. Han uppfyller, enligt undersökningen, även kriterierna för sexuell sadism." skrev en psykolog i ett uttalande.

Har regelbunden kontakt med advokaten

Beslutet om kriminalvårdens riskbedömning är enligt Lindbergs advokat Karl Harling överklagat till förvaltningsrätten. Det beslutet har däremot ingenting med hans villkorliga frigivning att göra.

Stämmer det att han blir frigiven till helgen?

– Det jag kan kommentera är att han snart har avtjänat två tredjedelar av sitt straff och kommer att bli frigiven, säger Karl Harling.

Är det till helgen?

– Jag vill inte diskutera datum.

Vad kommer han göra när han blir fri?

– Vi har regelbunden kontakt med varandra men vad han kommer göra vill jag inte kommentera i media.

Kommer ha övervakare

Göran Lindberg kommer att ha en övervakare men är i övrigt en fri man efter att han släpps. Politiker i justitieutskottet vill nu se över lagstiftningen.

– En sak är ju om det har varit rymningsförsök eller missbruk av narkotika men man bör också ha med i den villkorliga frigivningen hur man tagit till sig den vård man fått, säger centerpartisten Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet, till SVT.

Publisert: