Nyheter

Alen, 22, dömdes oskyldig

Av: 

Lisa Röstlund

Alen Kadri, 22, dömdes för ringa narkotikabrott – trots att han kunde bevisa att han inte befann sig på platsen där polisen hävdade att han hade gripits.
Alen Kadri, 22, dömdes för ringa narkotikabrott – trots att han kunde bevisa att han inte befann sig på platsen där polisen hävdade att han hade gripits.

NYHETER

Den drogpåverkade mannen greps och sa till polisen att han var Alen Kadri, 22.

Trots att Alen i själva verket var på jobbet dömdes han.

Två år senare frias han.

– Nu ser jag äntligen ljuset igen.

Efter att Aftonbladet skrev om fallet i mars, tas det i kväll upp av SVT:s "Uppdrag granskning".

Vid 20-tiden den 6 oktober 2011 grep två poliser en drogpåverkad man utanför köpcentret Nordstan i Göteborg. Mannen saknade identitetshandlingar, men sa att han hette Alen Kadri, och gav ett personnummer.

Blev chockad

Urinprov på stationen visade att han tagit droger.

Efter sex veckor kom ett brev från åklagarmyndigheten med ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott, och ett inbetalningskort på 1 500 kronor.

Alen Kadri, som den aktuella tiden varit på jobbet i Anderstorp 14 mil bort, fick en chock.

– Jag blev ledsen, arg och orolig. Jag spelade fotboll under hela min barndom och började jobba i tidig ålder. Jag har hållit mig på den sidan, om man säger så.

Alen Kadri vägrade betala strafföreläggandet.

Under rättegången pekade en kvinnlig polis ut honom under ed.

– Det var en chock, just att det var under ed. Hon tittade knappt på mig, men sa direkt att hon var 100 procent säker på att det var han. Jag fick en sådan rysning genom kroppen. Det var som att jag tappade något inom mig, jag förlorade något stort när hon sa så.

Friades till slut

Kadri dömdes för narkotikabrott.

Då överklagade han till hovrätten och kom i kontakt med advokat Peter Gustafsson. Han anser att det är märkligt att polis och åklagare varken kollat upp Kadris alibi eller tagit fram dna ur urinprovet.

Gustafsson begärde dna-analys, men åklagaren motsatte sig det. Till slut sa hovrätten trots det ja till att testa urinprovet hos Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Resultatet visade att urinprovet kom från någon annan.

I januari i år friades Alen Kadri.

Aftonbladet har sökt åklagaren Petra Hallin, som vägrat svara "Uppdrag granskning" och som nu är tjänstledig. Inte heller hennes chef Anette Olsson fanns tillgänglig för en kommentar.

Den kvinnliga polis som pekade ut Kadri vill inte heller kommentera saken.

”Ser lite ljusare ut”

Tiden som oskyldigt dömd har påverkat Alen Kadri. Han har inte kunnat ta körkort, han har inte vågat söka nya jobb och framför allt var omgivningen besviken.

– Mina föräldrar och mina vänner såg mig på ett nytt sätt. Hade jag inte friats hade jag nog inte haft några vänner kvar. Jag var mycket deprimerad och nere. Nu tycker jag framtiden ser lite ljusare ut.

"Uppdrag granskning" sänds i SVT 1 klockan 20 i kväll.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: