Nyheter

Egyptens ambassadör bjöd på smörgåstårta

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

"Det är inte militären som styr"

Egypten ambassadör gillar inte att svenska och utländska medier kallar det som hänt i landet en militärkupp.

Så han bjöd svenska journalister på läsk och smörgåstårta för att berätta hur det egentligen ligger till.

Utanför entrén till ambassaden står en polisbil. Om den är här för vår skull eller del av en kontinuerlig bevakning framgår inte.

Osama Elmagdoub är en verserad man. Pratar bra engelska och är mycket västerländsk i sin framtoning. Han vet att det inte lönar sig att komma med rena blålögner.

På tredje våningen i ambassadens lokaler på Strandvägen i Stockholm inleder han med att visa vad han kallar "en dokumentär" om läget i Egypten.

Titel är "Egypten ställs mot terrorism". Filmen är en helt okommenterad hopklippning av lösrykta och mycket våldsamma bilder från oroligheterna före och efter att den folkvalde presidenten Muhammed Mursi avsattes av militären.

Öppnar eld

Vi får se hur människor kastas ner från höga byggnader, hur brödraskapets milis tränar i svarta uniformer och hur anhängare till Mursi beväpnade med olika typer av skjutvapen öppnar eld mot polisen.

Budskapet är tydligt. Muslimska brödraskapet är ett sådant skurkgäng att militären inte hade något annat val än att avsätta Mursi. Fast ambassadör Osama Elmagdoub håller inte riktigt med om att det var militären i juli.

– Folket avsatte Mursi på samma sätt som de avsatte Mubarak för drygt två år sedan.

Han avböjer att kommentera att en annan ambassadör jämfört det Muslimska brödraskapet i Egypten med Hitler men ger ändå några exempel på vad han kallar facism inom brödraskapet.

Att en utländsk ambassad bjuder in journalister för att "rätta till" bilden av en pågående konflikt är mycket ovanligt. Kanske är det därför det är nästan fullt i lokalen.

Samma film i Kairo

Uppenbarligen är det en del av den nya regimens strategi att förvandla omvärldens syn på vad som egentligen händer i Egypten. Några av de närvarande reportrarna har precis kommit tillbaka från Kairo där de förevisats precis samma "dokumentär" som vi just fått se.

Ambassadören står i en talarstol som draperats i den egyptiska flaggan. I hörnet står ännu en flagga. Det råder ingen tvekan om vilket territorium vi befinner oss på.

– Mursi höll ingen som helst dialog med oppositionen. Han tillsatte alla viktiga poster med brödraskapets folk. Ingen annan fick en chans. Han benådade hundratals dömda terrorister. Hur kan man bevara en nations hemligheter med en organisation som har kontor i 68 olika länder (brödraskapet)?

Ambassadören radar upp skälen till att Mursi inte kunde få fortsätta vid makten trots att han var folkvald.

Olyckligt beslut

Vem styr Egypten i dag, undrar jag.

– Premiärministern, svarar ambassadören utan att blinka.

Inte militären, försöker jag.

– Militären ansvarar för säkerheten, blir svaret.

Kan du garantera att det blir demokratiska val om nio månader?

– Jag kan garantera att militären kommer att göra allt för att valen blir fria och rättvisa.

Vad händer om egyptiska folket än en gång väljer en kandidat från Muslimska brödraskapet?

Som svar gör ambassadören en honnör och säger med det att i så fall kommer den nuvarande regimen att acceptera resultatet.

Ambassadören får hör att svenska resebyråer precis beslutat stoppa alla resor till Egypten fram till januari nästa år.

– Ett mycket olyckligt beslut, kommenterar han. Badorterna är inte och kommer aldrig att bli berörda av konflikten.

När jag går får jag en brun platspåse med texten "Egypten - kan inte jämföras med något annat". Inuti ligger två dvd-skivor. Kopior av dokumentären.

Jag smakar aldrig på smörgåstårtan men den ser god ut.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: