Fyra skjutna i Tensta

Av: John Granlund, Staffan Dickson, Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: P O SÄNNÅS
Polisens tekniker letar efter spår på brottsplatsen.

De fyra männen sköts kallblodigt ner utanför en grillkiosk.

Sent i natt jagade polisen de ansvariga till dådet – som kan vara en ny del i ett pågående gängkrig.

– Vi undersöker om det har någon koppling till tidigare incidenter, säger Lars Byström vid polisen i Stockholms län.

De fyra offren sköts ner vid en grillkiosk vid Tenstagången i västra Stockholm i går kväll.

Tre av dem är i 20-årsåldern medan en är några år yngre.

Ett vittne berättar att en av de skadade låg inne i korvkiosken efter att skotten hade fallit.

– När jag kom fram var det redan två polisbilar där och avspärrat. Men jag hann få en snabb blick på en av killarna, han låg inne på själva grillen och det var blod överallt.

– En svävade mellan liv och död, en var skjuten i magen och en i låret, säger ett annat vittne.

Kalabalik på platsen

Flera ögonvittnen uppger att situationen var kaotisk:

– De skrek att någon har blivit skjuten. Man hörde minst fem-sex skott. Efteråt lät det som ett bråk. Det var kalabalik, säger ett av dem.

Enligt vittnen dröjde det upp till 20 minuter innan ambulans anlände till platsen. Därför körde privatpersoner de skadade männen till sjukhus i stället, vilket också SOS Alarm bekräftar.

– Personalen på grillen skrek på folk att komma dit med sina egna bilar och köra i väg de skadade till sjukhuset eftersom ambulanserna inte kom, säger ett vittne.

Allvarligt skadad

Sent i natt vårdades en av männen för svåra skottskador på Karolinska sjukhuset i Solna. Han skador bedöms som allvarliga, men inte livshotande. Övriga tre män beskrivs som lindrigt skadade.

Samtidigt pågick en större polisinsats, med personal från flera distrikt, för att leta reda på de skyldiga som nu misstänks för försök till mord. Under natten hovrade en polishelikopter över delar av västra Stockholm.

I Tensta centrum spärrade polisen av ett större område för teknisk undersökning under gårdagskvällen.

– Vi har en stor insats som jobbar på många olika fronter. Vi får se om vi hittar några vittnesuppgifter eller vapen, säger Alexander Gäfvert, biträdande stationsbefäl vid polisen i Västerort.

Kan ha gängkoppling

Särskilt intressant i utredningen är två män som lämnade brottsplatsen på en moped i riktning mot Spånga idrottsplats. Enligt vittnesuppgifter var det också dessa män som avlossade skotten.

– Målsättningen är att gripa personerna som har gjort sig skyldiga till det här. Vi letar efter minst en gärningsman, i såna här brott kan det vara ett antal inblandade, någon kan hålla vakt och så vidare, säger Lars Byström.

På måndagsmorgonen har ingen misstänkt gärningsman gripits för dådet.

Enligt flera uppgiftslämnare har det under senare tid pågått uppgörelser mellan två kriminella grupperingar från västra Stockholm. Samma källor uppger att gårdagskvällens dåd har kopplingar till dessa grupperingar och enligt uppgift arbetar också polisen utifrån ett sådant scenario.

– Det har varit en del skjutningar tidigare och det är sådant vi kommer att kolla upp om det kan ha något samröre, säger Lars Byström.

Publicerad: