Fortsatta oroligheter i Bangkoks centrum

NYHETER

Tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna

Demonstranter släpade undan betongblock utanför premiärministerns kontor i Thailands huvudstad Bangkok på måndagen.

Kravallpoliser svarade med gummikulor och tårgas.

Armén – som står nära de samhällsklasser som stödjer demonstranterna – uppmanade polisen att inte använda tårgas.

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra sade under en direktsänd tolv minuter lång presskonferens på måndagen att polisen inte skulle använda våld mot demonstranterna och att hon ville "öppna varje dörr" för förhandlingar.

Samtidigt medgav landets säkerhetschef Paradorn Pattanathabutr att våld används:

– Vi växlar mellan att använda vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Gummikulor används enbart i ett område och det är vid regeringsbyggnaden, sade han till nyhetsbyrån Reuters.

Vill driva fram militärkupp

Demonstranternas mål verkar vara att driva fram en militärkupp som störtar Shinawtras regering. Demonstranterna tillhör framför allt huvudstadens medelklass och stödjer det oppositionella Demokratiska Partiet.

De anser att Yingluck Shinawatra är en marionett i händerna på sin bror Thaksin Shinawatra, som störtades 2006 i en militärkupp. Armén har genom åren stått nära Bangkok-medelklassen och det Demokratiska partiet.

Men enligt premiärminister Yingluck Shinawatra är armén neutral i den pågående konflikten:

– De beväpnade styrkorna kommer att vara neutrala och jag vet att de vill se att landet återvänder till fred, sade premiärministern på måndagen.

Demonstranternas ledare, Suthep Thaugsuban, har ställt ett ultimatum att regeringen måste avgå senast på onsdag. Thaugsuban säger att det inte räcker med vare sig nyval eller att premiärministern avgår. I stället vill han att ett "folkets råd" ska välja ny premiärminister.

Vägrar acceptera oppositionens krav

Under måndagens direktsända presskonferens i thailändsk tv sade premiärministern att hon inte kan acceptera oppositionens "okonstitutionella" krav på att ge över makten till ett ovalt råd, skriver nyhetsbyrån AP.

Medan Yingluck Shinawatra talade från Thailands tungt befästa polishögkvarter fortsatte de i tårgas invärvda demonstranterna sina försök att storma premiärministerns kontor. De hade bland annat tagit en sopbil och en polislastbil, med vars hjälp de försökte forcera betongbarrikaderna framför premiärministerns kontor.

Den generalstrejk som hade utlysts av demonstranternas ledare under måndagen verkar dock inte ha efterlevts i någon större utsträckning. Men minst 60 skolor var stängda i Bangkok under måndagen och ett stort antal artbetsplatser stod också tomma. Dock verkade det mest bero på rädsla att våldsamheterna skulle sprida sig.

Stort stöd ute i landet

Oroligheterna i huvudstaden är begränsade till regeringsbyggnden, parlamentet och polishögkvarteret. I större delen av tio-miljonerstaden Bangkok märks inte protesterna.

Stödet för den demokratiskt valda premiärminstern är stort ute i landet. Under Thaksin Shinawatras tid som premiärminister satsades stora summor på att gynna landets fattigare delar. Det är en viktig anledning till att han och senare systern Yingluck Shinawatra vunnit alla nationella val det senaste årtiondet, skriver Sveriges Radio.

Demokratiska partiet, som demonstranterans ledare Suthep Thaugsuban tillhör, fick under det senaste valet några miljoner färre röster. Ändå hävdar demonstranternas ledare att folket vill att Yingluck ska störtas, eftersom regeringsmakten ska ha vunnits med köpta röster.