Manning slipper livstids fängelse

1 av 10 | Foto: Patrick Semansky/AP
DÖMD Manning fälldes på nästan alla åtalspunkter.

avAnders Clark

NYHETER

Han ligger bakom den största läckan av hemligstämplad information i USA:s historia.

Nu riskerar Bradley Manning upp till 136 år i fängelse, enligt flera källor.

I slutändan fälldes han för 20 av de 22 åtalspunkterna – men slapp livstids fängelse.

25-åriga Bradley Manning satt med blicken fokuserad på militärdomaren Denise Lind när hon förkunnade domen.

Efter att ha suttit inspärrad i tre år och åtta veckors rättegång kom Mannings dom:

Inom loppet av några minuter Hade Lind dömt Manning på 20 av de 22 åtalspunkterna.

Familjen: "Älskar sitt land"

När domen förkunnats hade Manning sluppit undan den allvarligaste anklagelsen om att ha hjälpt fienden, samt en video som läckt. I övrigt fälldes han på samtliga punkter

"Samtidigt som vi är besvikna över dagens dom, är vi glada att domar Lind höll med oss om att Brad aldrig försökte hjälpa USA: fiender. Brad älskar sitt land och bar uniformen med stolthet", skrev Mannings familj i ett yttrande till The Guardian.

På onsdagen ska domaren tillkännage hur många år Manning får sitta i fängelse. Juridiskt sett kan han släppas fri trots att han fällts då ingen av åtalspunkterna har ett minimistraff. Men de flesta bedömmare menar att det inte ser ljust ut för Manning.

136 år i fängelse

Enligt Alexa O'Brien som bevakar rättegången är maxstraffet för de nitton punkterna 136 år i fängelse.  Efter domen förkunnats twittrade O'Brien: "Jag återvänder till begravningen av en ung man".

Den första mars 2011 väcktes åtal mot Bradley Manning för att ha läckt information till Wikileaks. Manning vidarebefordrade mer än 700 000 hemligstämplade dokument, videomaterial från stider och diplomatisk korrespondens medan han arbetade som underrättelseanalytiker i Irak 2009-2010. Dokumenten avslöjade flera fall av övergrepp i Irakkriget och räknade upp antalet personer som dödats i kriget med tusental.

Assange: "Hjälte"

– Vi kallar de som är villiga att riskera att bli martyrer för oss andra hjältar, Bradley Manning är en hjälte, sa Wikileaks frontperson Julian Assange till CNN.

Bradley Manning beskrivs som den största läckan av hemligstämplat material i amerikansk historia.

Mest uppmärksammat av materialet som Manning förmedlade var en video filmad från en attackhelikopter där det syns hur förbipasserande nedanför helikoptern mejas ned.

Manning kom över informationen under sin tid som underrättelseofficer

Riskerade 154 år i fängelse

Bradley Manning åtalades för 22 brott och riskerade 154 år i ett militärt fängelse om han fälldes på samtliga punkter.

Redan i februari erkände han 10 av åtalspunkterna.

Men den allvarligaste – att ha hjälpt fienden – har han hela tiden hävdat att han är oskyldig till. Trots det riskerade han 154 år i fängelse även om han inte fällts för att ha hjälpt fienden.

Under den halvårslånga rättegången i militärtribunalen har drygt 150 personer vittnat, bland dem är 10 hemliga.

"Hjälpt fienden"

Enligt en åklagare har utskrifter av vissa av dokumenten som Bradley Manning läckte hittats under räden i det hem där man hittade och dödade Usama bin Ladin.

I november har det gått fyra år sedan Manning började läcka till Wikileaks, han har spenderat de senaste tre åren i fångenskap. I december fyller Manning 26 år.

Efter att straffet förkunnats på onsdag har Manning möjlighet att överklaga domen till USA:s arméöverdomstol. Gör han det kan en lång  juridisk process vänta.

– Den här striden är långt ifrån över, twittrade Nathan Fullerstödnätverket som bildats för att hjälpa Manning.

I sitt mediautskick tackade Bradley Mannings föräldrar för stöder deras son fått: "Deras stöd har gjort det möjligt för en ung menig att inte bara försvara sig mot den fulla styrkan hos amerikanska armén utan även staten", enligt The Guardian.

Bradley Manning

Bradley Edward Manning är född i Crescent, Oklahoma den 17 december 1987.

Efter föräldrarnas skilsmässa 2001 flyttade Manning och modern till hennes hemstad Haverfordwest i Wales.

2005 återvände Manning till USA och flyttade till sin far i Oklahoma City.

2008 tog han värvning i armén och året därpå sändes han till Irak för att arbeta som underrättelseanalytiker på en armébas utanför Bagdad.

I maj 2010 greps Bradley Manning. Han är misstänkt för att ha läckt hemligt material till Wikileaks och hotas av livstids fängelse.

Första mars 2011 väcktes åtal mot Bradley Manning för att ha läckt information till Wikileaks.

I februari 2013 erkände Manning 10 av de 22 åtalspunkterna.

30 juli 2013 kom domen: Skyldig till 20 av de 200 åtalspunkterna – men friad från anklagelserna om att ha hjälpt fienden.