Obama nobbar Putin - träffar gayaktivister

Av: Olof Svensson

Publicerad:

Barack Obama blåste av mötet med Vladimir Putin.

Nu flyger han till S:t Petersburg - och träffar ryska gayaktivister.

– En tydlig signal och markering mot Putin, säger Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap.

Barack Obama lämnar under torsdagen Sverige för att resa vidare till G20-toppmötet i S:t Petersburg.

Under besöket kommer han även att träffa två ryska aktivistgrupper som kämpar för homosexuellas rättigheter.

Mötet kommer att äga rum under fredagskvällen och bekräftas av två ledande aktivister i Ryssland.

Igor Kochetkov, från gruppen LGBT Network (hbt-nätverket), är en av de inbjudna och säger till nyhetsbyrån AFP att han tänker prata om "kränkningar pågrund av sexuell läggning" och betona vikten av att världen fördömer sådana.

En markering mot Putin

Rysslands president Vladimir Putin införde i somras en uppmärksammad lag som förbjuder "homosexuell propaganda". Med bakgrund av lagen tolkas Obamas drag som en direkt markering mot Putin, menar Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Och det är klart att det får mycket uppmärksamhet när presidenten för världens mäktigaste land gör en sådan markering, säger hon.

Vid onsdagens presskonferens med Fredrik Reinfeldt var Barack Obama tydlig med att homosexuella ska behandlas lika inför lagen. Att presidenten nu bjuder in gayorganisationer ser även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som en markering mot Putins politik.

– I den ryska kontexten uppfattas det förmodligen kontroversiellt. Och det här är säkert ett medvetet val. Det finns mängder med organisationer han kan välja att träffa så det här innebär ett tydligt ställningstagande, säger han.

"Inte någon katastrof"

Barack Obama ställde i början av augusti in ett planerat möte med Vladimir Putin i Moskva efter den frostiga stämningen efter NSA-skandalen.

I en intervju i går meddelade Putin att han inte tar så hårt på att bli avvisad.

– Jag skulle vilja att den amerikanska presidenten besöker Moskva så att vi får möjlighet att prata och diskutera aktuella frågor. Men jag ser inte det inställda mötet som någon speciell katastrof, säger han till Ria Novosi.

Publicerad: