Bildt: Sverige ska inte strida i Syrien

Utrikesminister Carl Bildt har tidigare berättat att regeringen har haft som mål att få den amerikanske presidenten till Sverige i flera år.
Utrikesminister Carl Bildt har tidigare berättat att regeringen har haft som mål att få den amerikanske presidenten till Sverige i flera år.

Skulle Sverige få frågan om att delta i ett militärt angrepp mot Syrien blir svaret nej.

Det gör Carl Bildt klart i dag.

– Vi har inte de möjligheterna, säger han.

Att Sverige skulle delta i en militär aktion mot Syrien är inte aktuellt enligt utrikesminister Carl Bildt (M).

– Det är inte en fråga vi haft på bordet, sa Carl Bildt i dag vid en presskonferens i Visby, som hölls efter ett årligt möte med utrikesministrarna för de nordiska och baltiska länderna.

"Begränsad arsenal"

Ett svenskt deltagande är enligt Bildt uteslutet, framför allt av praktiska skäl:

– Vi har inte de möjligheterna. Vår arsenal är, utan att gå in på militära hemligheter, begränsad för att inte säga icke-existerande.

De åtta utrikesministrarna har i dag författat ett gemensamt öppet brev till Australiens utrikesminister Bob Carr, ordförande för FN:s säkerhetsråd. I brevet beklagar ministrarna att rådet misslyckats med att "hantera den tragiska situationen i Syrien ur ett bredare perspektiv".

Kräver ansvariga inför rätta

Bildt och hans ministerkollegor kräver nu att rådet tydligt tar ställning mot användande av kemiska stridsmedel och att de ansvariga för attacken i Ghouta utanför Damaskus den 21 augusti ska ställas inför rätta.

"Att inte agera kommer att försvaga respekten för det globala förbudet mot användande av kemiska vapen, och auktoriteten hos rådet".

Om Israels och USA:s test av missiler i östra Medelhavet i dag säger Carl Bildt till Aftonbladet:

– Vi säger inget om det, men i en situation då allt är spänt måste man vara försiktig.

Publisert: