Nyheter

Två döda - kvävdes i huset

Av: 

Michael Poromaa

Tina Remius

NYHETER

Försökte få ström genom bensindrivet elverk

Stormen Ivar hade gjort paret strömlösa. Därför placerade de ett bensindrivet elverk inne i huset. Men bristen på ventilation ledde till koloxidförgiftning varför de både omkom under natten.

En 80-årig man och en 74-årig kvinna dog i en tragisk olycka i Ånge kommun, tidigt i morse.

Det äldre paret saknade ström sedan i torsdags efter att stormen Ivar dragit fram över landet. Därför placerade de ett bensindrivet elverk inne i sin souterrängvåning. Enligt Börje Öhman, informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län, hade paret lånat elverket men hade dåliga kunskaper om hur apparaten fungerade och att ventilation krävdes.

– Koloxid är jättegiftigt och ha elverket stående inomhus på det sättet är som att köra in bilen i garaget och ha motorn på, säger han.

Hittades av bekanta

Elverket tros ha gått hela natten varför paret drabbats av koloxidförgiftning under sömnen och därmed avlidit.

– De hittades av några bekanta som de skulle ha kontakt med under morgonen, säger Börje Öhman.

De gick in i huset när de inte fick kontakt med det nu omkomna paret, larmade SOS och påbörjade upplivningsförsök. 

Ingen misstanke om brott

Larmet kom in vid 07:35 och ambulans och räddningspersonal åkte till platsen. Trots upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning (HLR) från personer på plats och i senare skede från ambulanspersonalen gick inte parets liv att rädda.

Det finns ingen misstanke om brott.

Aktiva i hembygdsföreningen

Paret var aktiva i den lokala hembygdsföreningen utanför Ånge där de bland annat medverkat till att arrangera flera julmarknader. Mannen ska även tillsammans med sin ena son varit med i ett lokalt jaktlag. Paret hade två söner, två döttrar och flera barnbarn.

Direkt livsfarligt

Lars-Göran Strandberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), påpekar det självklara: Det är direkt livsfarligt att placera ett bensin- eller dieseldrivet elverk inomhus. Förutom att elverket släpper ut giftig koloxid så kräver det mängder av syre för förbränningen.

– Ett sådant ska stå utomhus och sedan drar man en kabel inomhus. Det står säkert i instruktionerna att de aldrig får placeras inomhus, säger han till TT.

Små dieseldrivna elverk säljs av de flesta järnhandlare och även i de stora nätbutikerna. De är vanliga på lantbruk som för djurens skull inte kan vara strömlösa i flera dagar. De används också av fritidshusägare som saknar indragen el.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter