Daniell, 3, fick åtta tänder utdragna

avNivette Dawod, Niklas Sandberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: PERNILLA WAHLMAN
Daniell Gailan hade några dåliga tänder som behövde lagas. Tandläkaren valde dock att dra ut åtta tänder ur pojkens mun.

Daniell Gailan, 3, skulle laga tänderna.

När hans föräldrar hämtade honom gav tandläkaren dem en ask med sonens tänder i.

– Vi trodde han skulle få dem lagade, säger pappa Ahmed Gailan.

Efter en undersökning hos tandläkaren fick Ahmed Gailan och Miriam Amin veta att deras treåriga son Daniell behövde laga några tänder.

De fick en ny tid hos folktandvården i Gävle den 25 oktober.

– De ville söva honom för att göra jobbet enklare. Vi tyckte att det var en bra idé eftersom han är så liten, säger pappa Ahmed Gailan.

Drog utan berätta

Men i stället för att laga tänderna drog tandläkaren ut åtta av Daniells mjölktänder. Utan att meddela föräldrarna.

– Vi väntade på att han skulle bli klar i ett väntrum. När vi kom in i rummet fick vi en liten ask med tänderna i, säger Ahmed.

– Vi blev helt chockade. Vi visste inte vad vi skulle säga. Först och främst måste de ju prata med oss om vad de gör.

De har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Och är framför allt upprörda över att ingen frågade dem innan tänderna drogs.

– Vi frågade varför de inte sagt till oss om att de skulle ta ut alla tänderna. Vi fick inga riktiga svar. De erkände dock att de hade gjort fel, säger Ahmed.

Vill inte kommentera

Folktandvården i Gävle vill inte kommentera händelsen.

– Vi uttalar oss inte i enskilda patientfall utan väntar först på beslut från IVO, säger Britta Schüllerquist, pressansvarig på folktandvården i Gävle.

Men enligt andra tandläkare är agerandet inte felaktigt även om ingreppet är en ovanlighet.

– Nu vet inte jag i vilket skick pojkens tänder var men om de var infekterade finns det inget annat alternativ än att dra ut dem, säger Biniyam Wondimu, barntandläkare vid institutionen för odontologi vid Karolinska institutet.

Svårt att äta

Han poängterar att man enbart söver ner när det är allvarligt och att det inte är ofta som man faktiskt behöver söva ett barn.

Men han är även tydlig med att föräldrarna borde ha sett eventuella röntgenbilder först.

Nu har Daniell svårt att få i sig mat.

– Vi får mosa frukt och då bara banan. Utöver detta ger vi honom soppa och potatismos. Men annars dricker han mest bara mjölk, säger Ahmed.

Publicerad: