Håller Donya, 7, från skolan efter misshandel

Skolkamrater hotar skära halsen av henne, slår henne och har stoppat hennes huvud i toaletten.

Donya, 7, har under över ett år misshandlats och trakasserats av två pojkar.

Sedan i måndags håller familjen henne hemma från skolan.

– Det är så fruktansvärt. Skolan gör ingenting och ingen annan skola säger sig ha plats, säger hennes mamma Elham.

Sedan hon i fjol började i sexårsverksamheten på Grönkullaskolan i Rissne utanför Stockholm har Donya fått utstå mobbing och upprepad misshandel.

Hotar skära halsen av henne

– Det har främst varit två pojkar som utsatt henne. En av dem är särskilt på henne. Det har varit knuffar och slag och hot. Han har sagt saker som "Min pappa ska komma och sätta på din mamma. Jag ska skära din hals. Jag ska tömma min pappas pistol och skjuta sönder dig" till henne. Flera trakasserar henne och säger saker som att hon är ful. Hon som är så fin... Och på senare tid har våldet trappats upp.

Familjen har vid flera tillfällen försökt få lärare och rektor att vidta åtgärder.

– Men det har inte hänt någonting. Vid ett utvecklingssamtal fick jag höra att det går jättebra i undervisningen, att hon är bäst i svenska och matte, men att hon har sociala problem. När jag bad henne förklara var det mobbingen hon menade.

Polisanmält toamisshandel

Att det mobbade barnet är den som ska få den stämpeln, och inte mobbarna, är bakvänt, säger Elham till Aftonbladet och fortsätter:

– De förklarar för oss att den här pojken är traumatiserad, krigsskadad eller vad det är. Men det är inte vårt problem.

I måndags ringde en lärare från Donyas skola.

– De sa att det hade hänt en olycka. Att två pojkar hade dragit in henne på toaletten, tryckt ned hennes huvud och spolat. Jag blev galen och frågade vad de gjort åt det. "Vi har dokumenterat det", svarade de. Dokumenterat. Det handlar om misshandel, ett övergrepp.

Nu har familjen polisanmält händelsen och håller Donya från skolan.

– Vi vägrar låta henne gå tillbaka. Det går ju inte.

Tänker på SVT:s avslöjande

Mamman beskriver hur Donya egentligen inte vill vara hemma.

– Hon älskar att gå i skolan och leka med andra barn. Hon förstår inte heller att det inte är hennes fel. Hon går hemma och gråter nu, och säger: "Mamma, om vi bakar pepparkakor och tar med till skolan kanske det blir bra".

Elham har försökt få en plats åt Donya på en kommunal skola i närheten, där rektorn svarar per mejl att "Bara för att det är stökigt på Grönkullaskolan kan vi inte ta alla hit".

Två friskolor i närheten har sagt nej.

– De säger att det inte finns plats, fastän jag har en kollega och en bekant vars barn fick plats där nyligen. Man tänker på det där Uppdrag granskning-programmet.

Elham jobbar inom Sundbybergs kommun, men har varit tvungen att sjukskriva sig för att vara hemma med dottern.

– Det är ju inte hållbart. Och hon missar skolgången. Jag är helt, helt knäckt över det här.

"Lika tragiskt varje gång"

Hon har hört av sig till Skolverket, som uppmanar familjen att anmäla till Skolinspektionen. Familjen har även varit i kontakt med Svante Tolf, förvaltningschef för barn och utbildning i Sundbybergs kommun, som säger till Aftonbladet:

– Jag har blivit informerad om detta. Det här är saker som absolut inte ska ske i skolan, och det är lika tragiskt varje gång. Föräldrarna har polisanmält och det förstår jag.

Svante Tolf har under gårdagen varit i kontakt med skolans rektor.

– Han har fått i uppdrag att återkoppla till mig så snart som möjligt om vilka åtgärder skolan vidtar. För de första ska de ha en plan för att få tillbaka flickan i undervisning.

Vad bör skolan göra?

– Tittar du på skollagen ger den oss möjligheter att vidta åtgärder. Men det är beslut som fattas av rektorn. Man har möjlighet att tillfälligt stänga av elever, eller jobba för att byta miljö. Man har även möjlighet att flytta på mobbare.

Vill avvakta

Föräldrarna har försökt byta skola för flickan, men fått nej överallt.

– En skola kan ju faktiskt bli full. Det börjar bli fullt i olika grupper inom kommunen. En möjlighet är ju att rektorerna kan samverka för en lösning för att flytta en elev, om man tycker att det är bästa lösningen.

Rektor på skolan, Jörgen Smederöd, vill för tillfället inte säga något:

– Jag har precis suttit i möte med en förälder med barnet. Vi skulle vilja avvakta med intervju tills vi knutit ihop de sista bitarna med de andra inblandade.

Publisert: