Ukrainsk militär i Slovjansk

Ukrainska styrkor har inlett en militäroperation i Slovjansk i östra Ukraina.

Den proryske självutnämnde borgmästaren, Vjatjeslav Ponomarjov, säger att två militärhelikoptrar skjutits ner, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån AFP uppger att två ukrainska militärer dödats.

På fredageftermiddagen begärde Ryssland ett möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera ukrainska arméns offensiv mot Slovjansk, rapporterar Reuters.

Slovjansk är helt kontrollerad av pro-ryska separatister sedan flera veckor tillbaka.

Ukrainsk militär uppges i dag ha gått in i den östra delen av staden. Enligt nyhetsbyråer har skottlossning och explosioner hörts och en militärhelikopter ska ha öppnat eld i Slovjansk utkanter, rapporterar BBC.

– Det är en fullskalig attack, säger en talesperson för separatisterna till AFP.

Putin har skickat sändebud

Ukrainas offensiv i sydöst utgör det slutliga slaget mot den fredsuppgörelse som slöts i Genève, säger Rysslands president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov enligt Reuters och AFP.

Putin, som uppdateras i realtid om utvecklingen i grannlandet, ska ha skickat sitt sändebud till sydöstra Ukraina för samtal om de OSSE-observatörer som tagits som fångar, skriver ryska Interfax och Reuters.

Enligt eeparatisternas talesperson har rebellerna skjutit ned en helikopter.

I Kiev sade en rådgivare till tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov att han inte kunde kommentera uppgifterna:

– Tills det är över kommer ingen att säga någonting, sade han till Reuters.

Tågstation har ockuperats

Separatisternas självutnämnde borgmästare i Slovjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att två militärhelikoptrar skjutits ned och att en pilot gripits och en annan dödats, skriver Reuters.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov bekräftar att en pilot dödats och andra skadats sedan separatister använt luftvärnsrobotar mot de ukrainska styrkorna i Slovjansk. På sin Facebook-sida anklagar Avakov separatisterna för att anlita professionella legosoldater, skriver Reuters.

Enligt nyhetsbyrån har ukrianska inrikesministeriet uppgett att två ukrainska militärer dödats i samband med att deras helikoptrar skjutis ner över Slovjansk.

Proryska separatister har tagit kontroll över tågcentralen för järnvägstrafiken i Donetsk, säger en talesperson för järnvägen. Ockupationen innebär att nästan all tågtrafik står still i området, skriver Reuters.

Kyrkklockor ringde

I Slovjansk var det under morgonen relativt lugnt men stadens kyrkor ringde i klockorna för att uppmärksamma de 160 000 invånarna, skriver AFP. Slovjansk är en av ett dussintal städer som de proryska separatisterna tagit kontroll över under den senaste månaden.

En svensk officer som ingick i en observatörsgrupp från OSSE släpptes i veckan efter att ha tillfångatagits av aktivister.

Sju personer från samma grupp sitter fortfarande som gisslan i staden.

”Leder Ukraina mot en katastrof”

På fredageftermiddagen begärde Ryssland ett möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera den ukrainska arméns offensiv mot Slovjansk, rapporterar Reuters.

Tidigare varnade Ryssland på nytt Ukrainas regering för att sätta in vapen mot separatisterna.

"Det är ett brott att använda armén mot sitt eget folk och det leder Ukraina mot en katastrof", förklarade utrikesdepartementet i ett uttalande.

Publisert: