Mordhotet fick känslorna att svalla

Reporter: Patrik Lundberg

Publicerad:
Maria Sveland.
Foto: FELIPE MORALES
Maria Sveland.

Maria Sveland stålsätter sig i tre kvart.

Sedan sänker hon garden och berättar om hatet.

Då kommer alla känslorna.

Programmet är snickrat som en Hollywoodfilm. Först anslaget, när Maria Sveland semestrar i Grekland. Hon solar naken och träffar en lika naken man från Aten. De simmar ut till en paradisstrand och kyssarna hänger i luften.

Då frågar hon hur han röstade i det grekiska valet. Mannen är högerextrem.

Resten kan ni nog räkna ut. Det är så hon väljer att introducera sig, som feministen och antirasisten som vägrar att hålla tyst.

Sedan kommer presentationen. Hur Maria Sveland växte upp i en arbetsklassfamilj i Örebro. Hur hon fann litteraturen via de tre böckerna som fanns hemma i bokhyllan. Hur hon började formulera de tankar som kom att göra henne till en av den svenska feminismens förgrundsfigurer.

Få kan beskriva strukturer som Maria Sveland. Hur åsikter och handlingar skapas och hänger ihop. Konflikten trappas upp i takt med att hon tar plats i samhällsdebatten.

Efter tre kvart har Sveland berättat om sin klassresa, hyllat sin mamma och på ett smakfullt vis gjort ner sina meningsmotståndare.

Då kommer vändpunkten. The point of no return. Och som den kommer.

Hon får ett mordhot på posten. Avsändaren, ”Breiviks Fanclub”, skriver: ”En dag kommer jag personligen att skära halsen av dig och lämna dig med kniven uppkörd i fittan.”

Maria Sveland sänker garden. Hon berättar om hur hatet fick henne att bryta ihop. Då knyter det sig i bröstkorgen.

Konfliktlösningen? Sveland bestämmer sig för att inte ge vika. Hon tatuerar sig och börjar träna kampsport. Samtidigt vågar hon visa sig svag för sin familj och sina vänner. Hatet både förminskar och förstorar henne.

Till sist. En avtoning, en gnutta ljus. En övertygelse om att en annan värld är möjlig.

Långt ifrån alla delar Maria Svelands åsikter. Men den som inte hänförs av briljansen i hennes sommarprogram, den kan gå och kamma sig.

Publicerad: