Nyheter

Christopher Columbus flaggskepp kan ha hittats

Av: 

Eric Emanuelsson

En replika av Columbus flaggskepp ”Santa Maria”. Nu tros det äkta skeppet ha hittas utanför Haiti.

Foto: AP

NYHETER

Christofer Columbus legendariska flaggskepp Santa Maria kan ha hittas – efter över 500 år.

Arkeologer säger sig ha hittat vraket utanför Haitis norra kust.

– Alla de geografiska och arkeologiska bevisen tyder på att det är Columbus berömda flaggskepp Santa Maria, säger arkelogen Barry Clifford, skriver The Independent.

För över 500 år sedan förliste Columbus skepp Santa Maria i de hänsynslösa vågorna i Västindien. Nu tror en grupp arkeologer att de kan ha hittat skeppet, på botten av havet vid Haitis norra kust.

Stämmer uppgifterna så är det sannolikt en av världens viktigaste arkeologiska fynd.

Redan 2003 hittades vrakdelar i det närliggande området som fick arkeologer att tro Santa Marias vrak och ett av Columbus fort kunde ligga i närheten. Barry Clifford och hans arkeologer fortsatte undersöka havsområdet och med hjälp av Columbus egna dagboksanteckningar lyckades de hitta en plats där vraket borde vara.

Bevisen är starka

Det häpnadsväckande var att platsen ledde till ett vrak som Barry Clifford och hans arkeologer undersökt och fotograferat för över tio år sedan – utan att förstå vilket vrak det var de fotograferade.

Men fynd gjorda de senaste veckorna tyder på att det är det mytomspunna Santa Maria som de hittat.

– Jag är övertygad att om vi får upp skeppet så kommer vi få de första marinarkeologiska bevisen över Columbus upptäckt av Amerika, säger Barry Clifford till The Independent.

Och bevisen är övertygande. Vraket befinner sig exakt på den plats som Christofer Columbus skrivit att det borde ligga i förhållande till hans fort.

Havsbottnens topografi stämmer också överens med hur området har beskrivits tidigare i historien, och havsströmmarna från där Santa Maria förliste leder till vrakplatsen.

När Barry Clifford undersökt fotografierna han tog på vraket för tio år sedan så stämmer även storleken på skeppet med den historiska beskrivningen. Och stenar som hittats på platsen är av den typ som användes i Spanien där Santa Maria byggdes.

Ställas i ett museum

Planen är nu att arkeologerna tillsammans med den haitiska regeringen ska försöka få upp vraket i ett så fint skick som möjligt. Sedan ska det undersökas närmare och förhoppningsvis placeras i ett museum på Haiti, för hela allmänhetens beskådan.

– Det vore fantastiskt om vi kunde bevara bevis och artefakter från fartyget som en gång i tiden förändrade världen, säger Barry Clifford.

Utredningen av vraket stöds av amerikanska History Channel, som har säkrat de exklusiva rättigheterna att producera en dokumentär om hela händelsen.

Skeppet förliste vid ett rev

Santa Maria byggdes under 1400-talet. 1492 tog Columbus segel från Spanien och fortsatte via Kanarieöarna i hopp om att hitta en ny västlig rutt till Kina och Indien – men i stället fann han Amerika.

Drygt tio veckor in i resan drev fartyget in i ett rev utanför norra Haitis kust och besättningen med Columbus var tvungna att överge skeppet. Columbus gick i land i en närliggande ö på Haiti och lät befolkningen börja bygga hans fort. En vecka senare tog han två av sina resterande flaggskepp och återvände till Spanien – men lämnade Santa Maria åt sitt öde på havets botten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: