Alexander döms till livstids fängelse

1 av 6 | Foto: Alexander Ivanovic döms till livstids fängelse.
NYHETER

31-årige Alexander Ivanovic stod  åtalad för att ha skjutit ner ett äldre par i Nässjö och en gängrival i Göteborg.

I dag meddelade Göteborgs tingsrätt domen mot gängledaren:

Livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök.

Tingsrätten anser att båda dåden är att likna vid rena avrättningar.

Båda gärningarna har haft en direkt koppling till den organiserade gängkriminaliteten som Alexander Ivanovic är en del av. Sammantaget har Alexander Ivanovic agerat med mycket stor hänsynslöshet och likgiltighet varför påföljden för den samlade brottsligheten ska bestämmas till fängelse på livstid.

Dådet i Nässjö i februari förra året drabbade helt oskyldiga - ett par i 60-årsåldern. De blev båda skjutna i huvudet på nära håll hemma i sin bostad.

Mördaren hade troligen gjort en förväxling med en person som tidigare anlitat det kriminella gänget Original Gangsters, OG, för en indrivning av en skuld men sedan inte betalat enligt ledarens krav.

Mannen avled omedelbart och hustrun, som träffades av minst ett skott i nacken, blev svårt skadad. Minnesbilderna från händelsen kom aldrig tillbaka.

Dagen efter att hon vittnade i rättegången för en månad sedan avled hon hastigt i en misstänkt stroke.

"Inte fått någon dödsorsak"

Åklagarna har därför övervägt att justera åtalet till att omfatta även mord gällande kvinnan. Men i så fall måste först en obduktion visa att det finns ett orsakssamband mellan dödsfallet och skottskadan drygt 13 månader tidigare.

Men den rättsmedicinska undersökningen är ännu inte klar.

– Vi har inte fått någon dödsorsak för målsägande från rättsmedicin än, säger kammaråklagare Jessica Andersson. Vi har därför ännu inte tagit ställning till om åtalet ska justeras.

Träffades i ansiktet

Den 31-årige Ivanovic, som enligt tingsrättens dom är vice president i OG, var också åtalad för ett mord på Stjärnbildsgatan i Göteborg, ett par månader efter dådet i Nässjö.

Då sköts flera skott rakt genom ett köksfönster och en tidigare rivaliserande gängmedlem avled. Flera andra personer som befann sig i lägenheten och en av dem träffades i ansiktet och överlevde tack vare slumpen.

Åklagarna hade yrkat på livstids fängelse och ansåg att redan mordet och mordförsöket i Nässjö, sett för sig, har det straffvärdet.

Tingsrätten skriver i domen:

Händelsen i Nässjö har skett i offrens hem och framstår som en ren avrättning samt försök därtill med påsittande skott mot huvudet. Offrens dödsångest måste ha varit mycket stark. Händelsen i Bergsjön har skett genom flertalet skott rakt in i den dödes hem utan förvarning. Även i detta fall framstår gärningen som en ren avrättning.

Alexander Ivanovic förekommer sedan tidigare under 28 avsnitt i belastningsregistret.

Bland annat dömdes han för elva fall av bedrägeri 2013 till sex månaders fängelse, och 2012 för grova vapenbrott och narkotikabrott till ett års fängelse.

En 22-årig kamrat, som enligt åtalet fungerat som chaufför vid dåden, frias för medhjälp till mord och skyddande av brottsling. Däremot döms han för grovt vapenbrott till tio månaders fängelse.

Den man i Nässjö som anlitat Original Gangster för indrivningen döms också. Han fälls för anstiftan av olaga tvång genom att han använt sig av en kriminell organisation för att tvinga fram betalning. Han får villkorlig dom samt samhällstjänst om 160 timmar. Om fängelse dömts ut skulle det ha blivit sex månader.