”Sverige spionerade på latinamerikanska företag”
Publicerad 2014-05-12
Ny bok om Snowden avslöjar FRA:s industrispionage mot Brasilien
Sverige hjälpte USA att spionera på det brasilianska gruv- och energiministeriet samt energibolag i flera andra stater.
Det hävdar författaren Glenn Greenwald i sin bok om NSA-skandalen som i dag kommer ut på svenska.
– Det är mycket anmärkningsvärt om det stämmer, säger journalisten Sven Bergman, en av dem som avslöjade FRA:s nära samarbete med NSA.
Författaren Glenn Greenwald avslöjar ny fakta om massövervakningen som skakat världen i boken "Storebror ser dig - Edward Snowden och den globala övervakningsstaten" som i dag kommer ut på svenska. Den tidigare konsulten på spionorganet NSA, Edward Snowden, avslöjade förra året massövervakningen i samarbete med bland andra Glenn Greenwald, före detta journalist på brittiska tidningen The Guardian.
Det har tidigare avslöjats att spionorganet NSA har övervakat bland andra den brasilianska oljejätten Petrobras. En uppgift intressant för att USA har kritiserat Kina för att ha "använt sin övervakningskompetens för ekonomisk vinning, medan de bestämt hävdat att USA och deras allierade aldrig ägnar sig åt sådant", som Glenn Greenwald skriver.
Sverige ska ha hjälpt till USA med, vad Greenwald kallar för, "ekonomispionage".
”Ekonomispionage” mot flera företag
Han skriver: "En stor del av Snowdens arkiv avslöjade sådant som inte kan kallas annat än ekonomispionage: avlyssning och mejlövervakning riktad mot den brasilianska oljejätten Petrobras, ekonomikonferenser i Latinamerika, energibolag i Venezuela och Mexiko, och spionage utfört av NSA:s allierade (däribland Kanada, Norge och Sverige) mot det brasilianska gruv- och energiministeriet och energibolag i flera stater".
På vilket sätt Sverige har hjälpt till framgår inte av boken.
Fredrik Wallin, talesperson på FRA, säger till Aftonbladet att stycket om "ekonomispionage" där Sverige ska vara inblandat är väldigt svepande formulerat. Greenwald utvecklar aldrig på vilket Sverige ska ha hjälpt USA att spionera på det brasilianska gruv- och energiministeriet och energibolag i andra stater.
– Det jag kan säga är att det i den svenska lagstiftningen inte finns något utrymme för FRA att ägna sig åt industrispionage, säger Wallin till Aftonbladet.
Han påpekar dock att lagen tillåter FRA att samarbeta med andra länder.
– Men vi får aldrig inhämta information på uppdrag av någon främmande makt. Jag kan förstås inte i detalj gå in på vad vi gör, men större delen av vårt arbete riktar in sig på andra staters militär förmåga, säger Fredrik Wallin.
Måste ha tillstånd att spionera
Innan FRA börjar signalspana måste myndigheten få ett tillstånd av Försvarsunderrättelsedomstolen.
– Det finns ett antal villkor som ska vara uppfyllda för att FRA ska kunna få tillstånd. Grovt förenklat handlar det om frågor som rör säkerhetspolitik, försvar och utrikespolitik, absolut inte industrispionage. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Per Sjöblom, ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, till Aftonbladet.
Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, granskar att FRA följer svenska lagen. Enligt domare Rolf Holmgren, ordförande i Siun, görs regelbundna kontroller.
– I de granskningar som vi har gjort har vi inte kunnat se att de ängar sig år industrispionage. Vi har inte upplevt att de har försökt dölja någonting för oss, säger Rolf Holmgren.
"Anmärkningsvärt om det stämmer"
Sven Bergman, en av journalisterna som avslöjade NSA och FRA:s samarbete i SVT, säger till Aftonbladet att det är "anmärkningsvärt" i fall det stämmer att Sverige har hjälpt USA spionera på ett annat lands regering.
– Man måste förstås se underlaget till den uppgiften. Om den stämmer, reser uppgiften en rad frågor som måste besvaras.
Greenwald skriver inte ens ut vilket svensk spionorgan som har skickat vidare information till NSA. Högst troligt handlar det om FRA eftersom organisationen har haft ett nära samarbete med NSA, vilket också Uppdrag granskning avslöjade.
– Bland de dokument som vi tittade på har vi inte sett information om ett brasilianskt ministerium. Men enligt de dokumenten har FRA hjälpt USA spionera på energisektorn i Baltikum och Ryssland, säger Sven Bergman.