Lööf: Jag är beredd att ta den här fajten

Hon är ung, kvinna och partiledare. Har aldrig haft ett vanligt jobb men tjänar som statsministern.

Näringsminister Annie Lööf (C) förstår att hon provocerar.

– Men jag har bestämt mig. Jag ska bana väg för andra kvinnor och är beredd att ta den fajten, säger hon i Aftonbladets Partiprogrammet.

I kväll var det näringsminister Annie Lööfs (C), 30, tur att frågas ut i Aftonbladets Partiprogrammet på Scandic Grand Central i Stockholm.

Hon försvarade vinster i välfärden, valfriheten, sänkt kapitalkrav för aktiebolag och regeringens arbete med att sänka ungdomsarbetslösheten.

Lööf pratade även om hur det är att vara ung kvinna och politiker.

”Det är sorgligt”

Annie Lööf är 30 partiledare och näringsminister.

Hon är också ung kvinna, 30 år, har aldrig haft ett nio till fem-jobb och får ut lika mycket lön i månaden som statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är förmodligen ganska provocerande vad jag har kunnat se. Jag tycker att det är sorgligt att det som ung kvinna är provocerande att vara politiker. Men inte om man är ung och man, till exempel som Gustav Fridolin (MP), säger Lööf i Partiprogrammet.

Hon låter dock inte det knäcka henne.

– Det är någonting som jag har bestämt mig för när jag går in som ung kvinna, chef och ledare och banar väg för många andra kvinnor att komma efter mig att jag är beredd att ta den fajten.

”Förminskade innehållet”

I mitten av mars sågs Lööf iklädd en prinsessklänning i Svensk Damtidning tala ut om barnlängtan, livet som politiker och att hon allra helst umgås med sin systerson.

Hon var en av sju kvinnliga politiker som intervjuats under vinjetten "Politikens prinsessor".

Efteråt kritiserades näringsministern hårt.

Redan då tyckte hon att det var synd att intervjuerna framställdes så. I dag utvecklade hon det:

– Man hade kunnat skriva maktens kvinnor, politikens kvinnor eller maktens ledare. Rubriken förminskade själva innehållet i den. De har porträtterat väldigt många män i politiska sammanhang och inte kallat dem för politiska prinsar.

Hon understryker ändå vikten av att ställa upp med personporträtt. För att visa att politiker också är vanliga människor.

– Jag gör många personporträtt i väldigt många tidningar. Själva innehållet i den här var bra. Jag tycker bara att det var synd att man brandar en intervjuserie som rör kvinnor på det här sättet.

Publisert: