Nyheter

Claes Borgström lämnar S och ansluter sig till V

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

”S har helt tappat i jämställdhetsfrågan”

Han värvades av Mona Sahlin för att bli hennes ansikte utåt i jämställdhetsfrågor.

Men Aftonbladet kan nu avslöja att advokaten Claes Borgström nu lämnat Socialdemokraterna och Stefan Löfven för att arbeta för Vänsterpartiet.

– Sedan Sahlin avgick har jämställdhetsfrågan mer eller mindre försvunnit från den socialdemokratiska politiken, säger han.

2008, året efter Mona Sahlin tillträtt som S-ledare, värvade hon den välkända advokaten Claes Borgström till partiet. Den tidigare jämställdhetsombudsmannen fick rollen som jämställdhetspolitisk talesperson. Men sedan Sahlin avgick 2010 har hans roll i partiet blivit allt mindre. Aftonbladet kan i dag avslöja att Borgström, som gick med i S när han värvades, nu sagt upp sitt medlemskap för att i stället gå med i Vänsterpartiet.

– Det finns i dag inget intresse från Socialdemokraterna angående min medverkan och framför allt känner jag mig inte hemma i den högervridning som har skett i den svenska politiken, inklusive inom S. V är min naturliga hemvist. Jag har nog sympatiserat med dem hela mitt vuxna liv, men jag befinner mig i gränslandet mellan V och S, säger han.

Ska fronta feministisk kampanj

Hans första uppdrag för sitt nya parti blir att vara med och fronta jämställdhetskampanjen "Den nya feministiska vågen" som drar igång på torsdag. Claes Borgström, 69, ska bland annat skriva en gemensam debattartikel med V:s feministiska talesperson Rossana Dinamarca. Dessutom medverkar han i kampanjfilmer som partiet ska sprida på nätet. Där kommer han att argumentera för att Sverige behöver byta regering för att få till en ordentlig feministisk politik.

– Jag kontaktades av V angående jämställdhetsfrågan och den feministiska linje som de står för. Det passar mig alldeles utmärkt. Det är ingången i det hela, att jag ska deltaga i arbetet med att driva en feministisk politik. Det krävs att man gör det från vänster, annars kommer man ingenstans, säger han.

Claes Borgström är i dag hård i sin kritik mot sitt gamla parti, som han menar helt har tappt sin kompass i jämställdhetsarbete.

– Socialdemokraterna har tappat fullständigt. Frågorna försvann när Mona Sahlin lämnade. Hon hade en väldigt stark inriktning på jämställdhetsfrågor och det var hon som kontaktade mig. Sedan hon avgick har frågorna mer eller mindre försvunnit eller i alla fall hamnat helt i skymundan i den socialdemokratiska politiken, säger han.

Hård i kritiken mot S

Borgström, som till vardags driver en advokatbyrå med ex-ministern Thomas Bodström (S), menar att Stefan Löfven och den nuvarande S-ledningen borde prata mycket mer om jämställdhetsfrågan, annars kommer man helt förlora trovärdigheten i frågan.

– Man borde prata om det i alla politiska sammanhang. Frågan om jämställdhet har betydelse för både miljöpolitik och skattepolitik, den gör sig gällande överallt. Då ska man tala om den och driva konkreta politiska förslag, bland annat när det gäller frågan om föräldraförsäkringen. Det gör man inte men det ska vi göra från V:s håll, säger han.

Han menar dessutom att Vänsterpartiet måste intensifiera sitt feministiska arbete.

– De driver redan frågan hårt, men det är nödvändigt att vänstern blir mer aktiva.

Ska debatterna och vara med i internt arbete

Claes Borgström arbetade som jämställdhetsombudsman 2000-2007 efter att ha utsetts av dåvarande S-ministern Margareta Winberg.

– Om man som jag har gjort, arbetat med mänskliga rättigheter som advokat och dessutom varit JämO, så är det självklart att man ska driva de här frågorna. När jag gick med i Socialdemokraterna 2008 var det första gången som jag gick med i ett politiskt parti. Men jag har varit politiskt aktiv tidigare också, trots att jag inte varit medlem i något parti, säger han.

Exakt hur mycket tid han kommer att lägga på arbetet med Vänsterpartiet är fortfarande oklart.

– Jag kommer att engagera mig, men hur pass mycket får framtiden utvisa. Jag kommer deltaga i debatter och skriva artiklar och vara med i det interna arbetet i partiet. Jag har inte några fantastiska föreställningar om mig själv, men jag hoppas jag kan bidra.

"Han har väldigt mycket kunskap"

Inom Vänsterpartiet är man mycket nöjda över sin nyrekrytering.

– Jag är naturligtvis jätteglad för det. Jag respekterade honom väldigt mycket när han var JämO och det är kul att han ser att Vänsterpartiet är de som är de främsta feministerna, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V).

Hon tror att Borgström kan bli till stor nytta för partiet.

– Han har väldigt mycket kunskap som före detta JämO. Han har visat på att han tycker att de här frågorna är väldigt viktiga. Jag tror att vi kan få stor hjälp av honom. Han har väldigt hög trovärdighet i de här frågorna.

Nu hoppas Rossana Dinamarca att jämställdhetsfrågorna ska ta allt mer plats i debatten.

– Det som jag har tyckt har varit ett problem ganska länge är att jämställdhetsfrågorna har tappat mark under de senaste åren och att man inte riktigt vågar ta tag i dem stora frågorna som individualiserad föräldraförsäkring och kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. Nu hoppas jag att vi kan se till så att det här ses som en viktig fråga igen, säger hon.

S-ledaren Stefan Löfven avböjer via sin presssekreterare att kommentera Borgströms besked och kritik.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: