Strejkhotet avblåst

Norwegianstrejk hotade tusentals resenärer

Förhandlingarna drog ut på tiden.

Till sist kom beskedet: Det blir ingen strejk.

Piloterna och Norwegian är överens, uppger medlaren.

De norska piloternas fackförbund har under helgen suttit i medlingssamtal med flygbolaget Norwegian. Tidsfristen gick ut vid midnatt, men förhandlingarna drog ut på tiden.

Vid 09-tiden på måndagsmorgonen kom beskedet om att parterna är överens om ett nytt avtal för piloterna. Det blir därmed ingen strejk.

Parterna överens

– Båda parter är mycket nöjda över att vi har nått en överenskommelse och att vi nu kan se framåt och bygga ett starkt, konkurrenskraftigt Norwegian. Det viktigaste för oss är att våra passagerare kan känna sig trygga med att våra flyg går som vanligt, säger VD Björn Kjos i ett pressmeddelande.

Piloterna och flygbolaget Norwegian är eniga om ett nytt avtal, skriver fackföreningen Parat på sin hemsida.

"Det har varit mycket tuffa förhandlingar där vi stått långt ifrån varandra, men vi har fått genomslag för ett gemensamt kollektivavtal i Skandinavien, oavhängigt den omorganisation som pågår", skriver Halvor Vatnar, Norwegian Pilotförenings ordförande, i en kommentar, uppger TT.

Flygen gick som vanligt till beskedet kom och driften fortsätter också som normalt.

Vill ha bemanningsföretag

Skulle parterna ha misslyckats med att komma överens skulle piloterna gå ut i strejk.

TT uppgav att det kunde påverka alla avgångar – bara i Stockholm 117 avgångar och ankomster under måndagen.

Strejkvarslet berörde 603 norska, svenska och danska piloter i Norwegian Pilot Union. Men förhandlingarna sköts av fackföreningen Parat och arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart under ledning av den norske riksmedlaren.

Strejkhotet kom efter att Norwegian vill att deras piloter i de skandinaviska länderna ska gå över till företagets egna bemanningsföretag, skriver TT.

Lönen ska vara densamma men fackförbunden protesterar och menar att anställningstryggheten urholkas.

Publisert: