Nyheter

Svensk man gripen i Thailand

Av: 

Ylva Mossing

NYHETER

Lurade till sig 20 miljoner

Greps i Hua Hin Den gripne 52-årig svensken är dömd för att ha svindlat sig till omkring 20 miljoner kronor.
Greps i Hua Hin Den gripne 52-årig svensken är dömd för att ha svindlat sig till omkring 20 miljoner kronor.

En 52-årig svensk man som dömts för att ha svindlat sig till omkring 20 miljoner kronor har gripits i thailändska turistorten Hua Hin.

Han har nu begärts utlämnad till Sverige.

Mannen kunde under onsdagen gripas av thailändsk polis i kuststaden Hua Hin, där han enligt uppgifter till AP har bott det senaste året.

52-åringen dömdes redan 2006 till fängelse i tre år för medhjälp till grovt bedrägeri, penninghäleri, bokföringsbrott och medhjälp till stort skattebrott.

Miljonbedrägerier

I maj 2009 dömdes han senare för grovt bokföringsbrott. Genom osanna fakturor och annonsbedrägerier ska miljonbelopp förts över till bolag som mannen företrätt samt till hans privatkonton i Thailand.

Mannen ska enligt uppgifter från Stockholms tingsrätt suttit frihetsberövad från februari till april 2009 i väntan på utredning, men har enligt sin advokat Lars Engstrand inte avtjänat något fängelsestraff.

Mannen ska enligt domslutet 2009 avtjäna 3 år och 6 månader i fängelse.

Bor i Thailand

Enligt Lars Engstrand ska 52-åringen ha varit fast bosatt i Thailand under ett flertal år, men har inställt sig i Sverige under rättegångarna mot honom. Efter domarna ska mannen ha försatts på fri fot och har då återvänt till Thailand.

– Han har inte flytt till Thailand, han bor där. Jag tror inte att polisen begärt att han ska hämtas för att avtjäna ett fängelsestraff utan det är troligt att det framkommit nya brottsmisstankar, säger Lars Engstrand.

Efterlyst av Interpol

Svenska UD och Interpol bekräftar att mannen sitter frihetsberövad, men har inte vidare uppgifter om hur länge han befunnit sig i landet.

– Mannen har varit efterlyst av svenska polisen via Interpol och har nu begärts utlämnad till Sverige, säger Jan Janonius på Utrikesdepartementets presstjänst.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: