Nyheter

Riksdagen ska stoppa fas 3

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Regeringen uppmanas skrota den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden

Regeringens hårt kritiserade jobblinje åkte på ännu en smäll i dag.

Riksdagen röstade ja till att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3.

Dagens debatt i riksdagen om regeringens arbetsmarknadspolitik blev het. Oppositionen hävdar att den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3, är "modernt slaveri".

Och i slutet av debatten i dag röstade S, V och MP med stöd av Sverigedemokraterna igenom ett förslag om stoppa fas 3. Röstsiffrorna blev 152 ja och 149 nej till förslaget.

Skickar uppmaning

Men eftersom arbetsmarknaden styrs av förordningar, och inte lagar, kan inte riksdagen helt skrota fas 3. Det som i stället sker är att riksdagen nu skickar en uppmaning till regeringen att ändra fas 3.

Regeringen är skyldig att följa uppmaningen och redovisa vad man har gjort för att förbättra situationen. Men förändringsarbetet kan ske i regeringens egen takt.

Hårt kritiserat

I fas 3 ska en arbetssökande erbjudas arbetsuppgifter hos en arbetsgivare, som dock inte behöver betala några löner, försäkringar eller arbetsgivaravgifter. I stället får arbetsgivaren 225 kronor per person och dag som den arbetssökande befinner sig på företaget.

Syftet med fas 3 var att få in långtidsarbetslösa i arbetslivet, men systemet har utnyttjats av arbetsgivare och de arbetslösa har fastnat i förnedrade uppgifter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: