En miljon – då är svensken rik

En miljon på banken får svensken att känna sig rik.

Med undantag för stockholmarna – där krävs två miljoner på kontot för att de ska uppnå samma känsla.

– Det är naturligt med tanke på att köpkraften på en miljon är mindre i Stockholm än i andra delar av landet, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef för Nordnet.

Novus har i uppdrag av Nordnet intervjuat 1000 personer över 18 år för att undersöka svenskarnas syn på privatekonomi och rikedom.

Resultatet visar att en miljon kronor på banken är beviset på att du är rik, enligt svenska män och kvinnor. Stockholmsområdet skiljer sig dock från övriga landet, där krävs två miljoner på kontot för att uppnå samma känsla.

Välgörenhet

Resor är ett annat tecken på att du är rik. 60 procent av kvinnorna och 57 procent av männen anser att resandet är ett av de tydligaste tendenserna på att man har det gott ställt.

– Jag tolkar detta som att svenskarna är nöjd med sin vardag. Man ser rikedom som frihet, säger Jan Dinkelspiel, Nordnets Sverigechef.

Att skänka pengar till välgörenhet är också ett bevis på rikedom, enligt deltagarna i undersökningen.

Vill ärva sig rik

Att ärva pengar är det lättaste sättet att bli rik, anser både kvinnor och män i undersökningen.

– Det är ett enkelt sätt, men inte mest sannolikt. Våra grannländer tror i större utsträckning på att man kan jobba sig till en förmögenhet, säger Jan Dinkelspiel.

På andra plats kommer att vinna pengar på spel (männen) eller ödet (kvinnorna). Att starta eget företag ligger ganska långt ner på listan enligt både kvinnor och män.

Spara i första hand

Deltagarna i undersökningen fick därefter svara på vad de skulle göra om de fick en miljon kronor. Majoriteten väljer att spara pengarna i första hand.

– Man vill spara för att kunna ha en buffert till att kunna göra saker när andan faller på, säger Jan Dinkelspiel.

En stor andel skulle ge pengar till familj och vänner. Endast tre procent av männen och kvinnorna skulle säga upp sig från sitt jobb.

– Det tyder på att svenskarna gillar att bo och arbeta i Sverige. Man är lojal och vill bara ha lite mer pengar.

Publisert: