”Anfallet ska skrämma armén”

Svårt att slå ut styrkorna med enbart missilanfall

Målet med de allierades attacker är att få Gaddafis trupper att desertera.

Att slå ut Gaddafis marktrupper med missiler är nästan omöjligt.

Det säger militärstrategen Stefan Ring till Aftonbladet.

Under lördagskvällen avfyrade allierade krigsfartyg över hundra tomahawkrobotar mot Libyen. Tidigare sköt franskt stridsflyg sönder fyra libyska stridsvagnar vid Benghazi.

Men poängen med attackerna är inte att slå ut Gaddafis militär. Målet är att skrämma Gaddafis trupper att desertera, enligt militärstrategen Stefan Ring.

– Den viktigaste faktorn i det här är Gaddafis militära förband. Deras moral är förmodligen inte särskilt stor. Om de anfalls och känner sig i underläge kan hela hans maktapparat falla ihop.

Styrkorna inte redo

Stefan Ring tror nämligen inte att de allierade styrkorna har tillräckliga muskler för att militärt slå ut Gaddafis luftförsvar och marktrupper för tillfället. Alla allierade flygplan och fartyg är nämligen ännu inte på plats i området.

– Anledningen till att de franska planen anfallit vid Benghazi är för att Gaddafi inte har något luftvärn där. Men om Gaddafi ändå skulle genomföra sitt anfall på staden går det inte att stoppa honom med flyganfall, det räcker inte, säger Stefan Ring.

Strax innan USA och Storbritannien avfyrade sina kryssningsrobotar på lördagskvällen gick de ut offentligt och meddelade att flera fartyg och ubåtar var redo med tomahawkrobotar.

– När man går ut officiellt och säger att man har kryssningsmissiler är det inte avsett att uppnå militär effekt utan en politisk effekt. Grundregeln för att nå militär effekt är överraskning, då berättar man inte vad man har för resurser. Det här är signaler till Gaddafi för att han ska ska förstå vilken militär styrka han möter.

Svårt slå ut luftvärn

Han säger också att det är mycket svårt att slå ut ett luftvärn helt och hållet, även om man har aldrig så många tomahawkrobotar.

– Kryssningsmissiler är helt fantastiska ur många avseenden. De är träffsäkra, svåra att upptäcka och svåra att skjuta ner. Men man måste veta vad man ska träffa.

– Problemet med att slå ut luftförsvaret är att man inte vet var det finns förrän Gaddafi börjar använda det, säger Ring.

Han säger att om man vill slå ut ett luftvärn med stridsplan brukar man normalt skicka upp ett större antal plan på samma gång. En del av dem är speciellt avdelade att avfyra signalsökande robotar så fort radarstationerna slås på. Sådana robotar söker automatiskt upp radarsignalerna och slår ut det dolda luftvärnet.

Publisert: