Möjligt omval i Örebro

NYHETER

Blir det omval i Örebro kommun eller inte? Valprövningsnämnden tar upp frågan i dag men beslutet kan dröja.

– Vi har ett möte inbokat den 11 februari också och det är mer troligt att beslutet tas då, säger nämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson.

– Vi har fått in nytt material, både från en matematiker och från Örebro om hur det såg ut i röstlokalen. Vi kan behöva lite extra tid att gå igenom det.

En rösts marginal

Vid kommunvalet i Örebro i höstas behöll S och V majoriteten med bara en rösts marginal. Under några nervpirrande dagar efter valet svajade det avgörande mandatet från vänster till höger och tillbaka. Men av misstag räknades bland annat 17 röster felaktigt och frågan om omval ligger därför på Valprövningsnämndens bord.

Dagens Nyheter skriver nu att matematikprofessorn Svante Linusson vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har räknat ut att FP med 39,6 procents sannolikhet skulle fått ett mandat till i stället för S – vilket hade betytt nytt styre i kommunen.

”Hög sannolikhet”

– Det är en mycket hög sannolikhet, säger Linusson till tidningen.

När Valprövningsnämnden förra gången beslutade om omval, i Orsa kommun 2003, uppges sannolikheten ha varit betydligt lägre – mindre än 11 procent.

TT