Nyheter

Hel by utplånades – blev till pulver

Av: 

Jessica Balksjö

NYHETER

På första bilden syns hela byn Tarok Kolache i Afghanistan.

På nästa bild är byn jämnad med marken.

Nu sprids beviset för hur den amerikanska armén ödelade en hel by i Afghanistan.

Tarok Kolache i Kandahar finns inte längre.

Med hjälp av 25 ton bomber jämnade den amerikanska militären hela staden vid marken i oktober förra året. Attacken skedde efter att talibaner tagit över byn. Stridigheter uppstod och tillslut tog USA till de kraftiga bomberna, skriver Daily Mail på nätet.

Vägrade strida

De amerikanska soldaterna ville till slut inte ge sig in i den lilla byn för att försöka ta den tillbaka.

Ordern om att pulverisera hela byn kom då från överstelöjtnant David Flynn. Inga civila ska ha dödats i attacken, skriver tidningen. Den uppgiften har inte bekräftats eftersom några analyser inte kunnat göras i området på grund av den höga säkerhetsrisken.

Syftet med att förstöra byn ska ha varit att bygga upp den igen.

Negativ utveckling

Erica Gaston, forskare på Open Society Institute, säger till tidningen att den här typen av bombningar påverkar afghanernas uppfattning om utländsk närvaro negativt.

– Vissa äldre i Kandahar har de senaste månaderna börjat visa mer uppskattning inför ISAF och arbetet med att driva bort talibanerna. Jag tror att den här förstörelsen kan bidra till att vi får vrida tillbaka klockan i den utvecklingen, säger hon, skriver Daily Mail.

Insatsen har kallats "extrem" och fått kritik för att riskera hela det långsiktiga arbetet som handlar om att vinna den afghanska befolkningens fötroende.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Här låg byn Tarok Kolache
Publisert: