Usama bin Ladin

”Blev förrådd – av al-Zawahiri”

Av: 

Lisa Röstlund

Bin Ladin tillsammans med  al-Zawahiri, som nu uppges bli ny ledare för al-Qaida.
Bin Ladin tillsammans med al-Zawahiri, som nu uppges bli ny ledare för al-Qaida.

NYHETER

Ayman al-Zawahiri, viceledare för al-Qaida, ville ta över terrornätverket.

Därför tipsade han USA om bin Ladins gömställe.

Det hävdar nu en saudisk nyhetstidning.

Saudiska al-Watan skriver att Usama bin Ladins andre man inom al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, gav uppgifter till USA som ledde fram till söndagens attack. Anledningen ska ha varit en intern maktkamp, uppger en "lokal källa" för tidningen, rapporterar TT.

Bråkade om kuriren

Enligt den anonyma källan hade de två högsta männen inom al-Qaida skilda meningar om kuriren som ledde amerikanerna till bin Ladins gömställe, Abu Ahmed al-Kuwaiti.

De var oense om al-Kuwaiti arbetade för al-Zawahiri eller ej.

Tidigare har kuriren uppgetts vara kuwaitier, men han ska i själva verket ha varit pakistanier. Tidningen påstår att han själv ska ha känt till att han var förföljd av den amerikanska militären.

Al-Kuwaiti ska ha varit bin Ladins "favoritkurir och högra hand", enligt hemliga dokument med information som fåtts genom förhör med fångar på Guantanamolägret, enligt amerikanska nationella radionätverket NPR.

Dog med bin Ladin

Efter att kurirens identitet avslöjats, var det han som ledde fram till Usama bin Ladin. al-Kuwaiti dog tillsammans med bin Ladin inne i huset i Abbottabad.

Al-Kuwaiti ska tidigare ha arbetat nära Khalid Shaikh Mohammed, som uppges ha varit hjärnan bakom 11 september-attackerna. Han ska ha lärt upp en av de tjugo kidnapparna i dådet att använda internet och mejl, på ett internetkafé i Karachi.

Namnet dyker också upp som värden för det som benämns som ett "al-Qaidahärbärge", där flera högt uppsatta medlemmar i al-Qaida bott.

"En vänlig man"

Grannar uppger för ABC News att al-Kuwaiti var "en vänlig man från landets klanområden, som jobbade som valutaväxlare och byggde 4-metersväggar för att hålla borta de många fienderna han säger sig ha fått då han gjort affärer".

Reuters släppte tidigare i dag bilder på tre döda män inifrån bin Ladins hus. Det är ännu inte klargjort om al-Kuwaiti finns bland de avlidna på fotona.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin