Nyheter

"Europa-krisen viktigast att lösa"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Aftonbladet bevakar på plats i Cannes och bevakar G20-mötet

Vid lunchtid i dag inleds toppmötet mellan världens mäktigaste ledare.

Men först hade Sarkozy och Merkel ett blixinkallat EU-toppmöte.

Ämnet för de två dagar långa G20-mötet är den globala ekonomiska krisen som inte minst har drabbat Europa.

Aftonbladet är på plats i Cannes och bevakar händelserna.

– Mötet har blivit mycket viktigt nu efter Greklands beslut om folkomröstning. Ett beslut som helt har kullkastat allt och skapat ny oro på marknaden, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson som är på plats i Cannes tillsammans med fotograf Lina Boström Einarsson.

Två dagar

Vid lunchtid inleds det två dagar långa G20-mötet där världens mäktigaste ledare möts i Palais de festivals i Cannes.

Staden Cannes är mest känd som en fashionabel badort som årligen har en glamourös filmfestival där stjärnorna slåss om att synas på röda mattan.

G20-mötet är dock långt ifrån lika glamouröst, även om deltagarna tillhör det absoluta toppskikten inom världspolitiken.

EU-frågan viktigast

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy välkomnar ledare som den amerikanske presidenten Barack Obama, den kinesiske presidenten Hu Jintao, den ryske presidenten Dmitrij Medvedev samt ledarna från Indien, Brasilien och många andra länder.

– Det är inte förvånande att vi fokuserar på hur vi kan stärka den globala ekonomin och den viktigaste aspekten i vår samtal de kommande två dagarna är hur vi kan lösa krisen i Europa, sa Barack Obama till pressen under förmiddagen i Cannes enligt tidningen Telegraph.

Han började med att tacka och hylla "sin gode vän" Nicolas Sarkozy för hans gästfrihet och sa att de "har arbetat tillsammans i en rad frågor":

– Jag uppskattar alltid hans uppriktiga och ärliga bedömningar som har bekräftat våra starka band. Frankrike är inte vara vår äldsta allierade men också en av våra närmaste, sa Obama.

EU-toppmöte på förmiddagen

För Sarkozys del är G20-mötet inte den triumf han hade hoppats på. Istället för att kunna presentera en lösning på de ekonomiska svårigheterna, tvingas han hålla krismöte efter krismöte.

Tillsammans med den tyska förbundskanslern Angela Merkel och övriga ledare för G20-länderna fortsätter Sarkozy nu försöka lösa den ekonomiska globala krisen.

I dag på förmiddagen har han och Merkel kallat till ett nytt toppmöte med flera av euroländernas ledare samt IMF. Där ska de redovisa vad de kommit fram till efter gårdagens krismöte med den grekiske premiärministern Giorgos Papandreou.

Inga mer räddningspengar

Sarkozys och Merkels reaktion på Papandreous överraskande besked i måndags om en grekisk folkomröstning kring åtstramningspaketet har varit uppenbart irriterad.

På en presskonferens i natt offentliggjordes deras svar: Det blir inga mer räddningspengar till Grekland, förrän landet har hållit den nu planerade folkomröstningen. Om Grekland röstar emot räddningspaketet, kan det leda till att landet tvingas lämna eurosamarbetet.

– Han hade behövt lite mer PR inför presidentvalet nästa år. Man märkte på honom igår på presskonferensen att han verkade trött och besviken, säger Wolfgang Hansson.

Frankrike och Tyskland som är eurozonens största medlemsländer kan i praktiken utan de andra ländernas medgivande fatta avgörande beslut i frågan.

Pressat Italien

Samtidigt är inte Grekland det enda landet inom eurozonen som har en hårt pressad ekonomi. Även läget i Spanien och Italiens är mycket oroande. Det är också just de länderna som drabbas hårdast av situationen i Grekland. Resultatet blir höga räntor att betala.

– Italien har en väldigt hög statsskuld som är långt över BNP. I takt med att lånen omsätts, så stiger räntan. Italienarna får nu betala över sex procent i ränta.

Spanien och Italien deltar i EU-toppmötet på morgonen.

Igår kväll antog Italien under ett krismöte ett sparpaket, vars innehåll dock ännu är oklart. En pressad Silvio Berlusconi anlände till Cannes på förmiddagen. Han kommer under G20-mötet redovisa hur hans land planerar hantera den ekonomiska krisen.

Det har funnits farhågor om att Berlusconi inte kommer kunna leverera ett tillräckligt kraftigt sparpaket, att han kommer bli motarbetad av sin egen regering. I dag får vi se om dessa farhågor besannas.

Texten uppdateras löpande

Aftonbladet sänder live från Cannes

Idag inleds G20-mötet i Cannes där ledarna för världens mäktigaste ekonomier möts.

Man arbetar febrilt med att lösa den ekonomiska kris som länge skakat världen.

Aftonbladet sänder live hela dagen från Cannes.

Detta händer:

9:30

Den amerikanske presidenten Barack Obama anländer till Cannes för att delta i G20-mötet.

10:00

Barack Obama och den franske presidenten Nicolas Sarkozy har ett enskilt möte.

11:15

Gemensam presskonferens med Jose Manuel Barroso, ordförande i den Europeiska kommissionen och Herman Van Rompuy, ordförande i Europeiska rådet, inför G20-mötet.

12:00

Plenum inför G20-mötet med den ryske presidenten Dmitrij Medvedev. Ämnet: Nya sätt att lösa gamla globala frågor.

12:30

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy välkomnar de mäktiga G20-ledarna till mötet i Cannes.

14:30

Presskonferens i Frankfurt med Mario Draghi, ny chef för den europeiska centralbanken ECB.

16:00

Gruppfoto på G20-ledarna i Cannes.

17:15

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy håller en presskonferens vid G20-mötet i Cannes.

19:30

G20:s arbetsmiddag inleds i Cannes.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Så skriver twittervärlden om toppmötet i Cannes:

Publisert: