Två gripna i mordutredning

Foto: En 36-årig man avrättades vid parkeringen vid Sibbarps kallbad den 11 maj.
NYHETER

Polisen i Skåne har gripit två personer, som misstänks för inblandning i mordet på en 36-årig man i Malmö i maj. Mannen sköts den 11 maj ned bakifrån på en parkeringsplats vid campingen på Sibbarp i Malmö. Det skedde vid lunchtid och vittnesuppgifter tyder på att mördaren varit på platsen en tid och väntat ut sitt offer.

En av personerna, en 18-åring, var redan före gripandet anhållen i sin frånvaro som skäligen misstänkt för mord. Den andre är en 17-åring som inte är gripen utan hämtad till förhör och då delgiven misstanke om medhjälp till mord. Även i hans fall handlar det om skälig misstanke. I de inledande förhören har båda nekat till brott.

”Gick lugnt tillväga”

– De kommer att förhöras ytterligare under dagen och vi ska också höra personer i deras närhet, säger kommissarie Bo Lundqvist vid länskriminalen.

Han uppger att det är förhör och analyser som lett fram till de båda personerna och att åklagare funnit att det föreligger skälig misstanke mot båda. Männen hämtades tidigt på onsdagsmorgonen.

– Allt gick lugnt tillväga. Vi håller nu på med husrannsakan på tre adresser i Malmö, säger Lundqvist.

”Gangstermord”

Lundqvist betecknar dådet i Sibbarp som ett tydligt gangstermord.

– Det innebär att det har en rationell, inte en emotionell orsak, säger han och tillägger att polisen räknar med att det handlar om ett beställningsmord.

Bo Lundqvist bekräftar också tidigare uppgifter om att mördaren troligen fanns vid parkeringsplatsen i Sibbarp minst en timme före mordet och att han även uppehållit sig där dagen innan.

Under utredningsarbetet har länskriminalen genom åklagare begärt rättshjälp i flera andra länder för att få uppgifter därifrån, främst upplysningar som rört offrets ekonomiska förhållanden.

Detaljer hemliga

Fortfarande håller utredarna flera detaljuppgifter om mordet för sig själva för att inte riskera att förstöra det som kan komma fram vid fortsatta förhör.

TT