Ingen ledare – då vänder det för S

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny opinionsundersökning: Stödet för Socialdemokraterna ökar igen

1 av 3 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
GLÄDJEFNATT Så här roligt hade några S-toppar när de tittade på Henrik Schyffert 2009. Men riktigt så uppspelt är inte Ibrahim Baylan (mitten) över de nya opinionsmätningarna som han tycker att man ska ta med en nypa salt.

Här är väljarnas morot till Socialdemokraternas nästa partiledare:

För första gången sedan valet ökar stödet för partiet, visar TV4/Novus väljarbarometer för februari.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, säger partisekreterare Ibrahim Baylan.

Vem som blir Socialdemokraternas nästa partiledare är fortfarande ett stort frågetecken. Partiet har fått hård kritik för den stängda utnämningsprocessen.

I veckan beklagade den avgående ledaren Mona Sahlin att så få kandidater öppet träder fram.

Moderaterna backar

– Jag hoppas att fler vågar ställa sig upp och berätta att de är kandidater så att också partimedlemmarna får känna och höra det, sa hon till SVT.

Och nu kommer väljarnas morot till nästa partiledare.

I TV4/Novus väljarbarometer för februari ökar Socialdemokraterna för första gången sedan valet, samtidigt som Moderaterna backar.

KD lever farligt

Socialdemokraterna får stöd av 28,4 procent av väljarna, en ökning med 0,4 procentenheter. Moderaterna är fortsatt störst trots att partiet tappar 0,9 procentenheter till 33,6 procent.

– Så här tidigt i mandatperioden är värdet av opinionsmätningar begränsade. Men i de tre senaste mätningarna har vi gått fram, jag tror ändå att det visar att Socialdemokraterna har goda möjligheter att komma igen. Det går inte en dag utan att regeringspartierna angriper varandra, vilket påverkar opinionen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till Aftonbladet.

Kristdemokraterna lever farligt nära fyraprocentsspärren med 4,1 procent. Sverigedemokraterna ökar något till 6,5 procent.

Regeringspartierna får stöd av 50,2 procent och oppositionen får 42,1 procent.

Publicerad: