Den nya arabvärlden

Jemens president är nära att störtas

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Två tunga motgångar på två dagar för Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh kan snart få lämna makten – efter 32 år.

Hundratusentals personer protesterar på gatorna och landets oppositionspartier kräver presidentens avgång.

Protesterna mot president Ali Abdullah Saleh har pågått i över en vecka och ser ut att bli allt intensivare. Hittils har minst 15 personer dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och Saleh-anhängare.

Saleh har fått motta två särskilt tunga slag på två dagar. I lördags valde två högt uppsatta chefer från hans egen klan att vända sig mot honom, och under söndagen tog Jemens oppositionspartier beslutet att ställa sig bakom demonstranterna som fyllt gatorna.

Under de första dagarna av demonstrationerna hade de etablerade oppostionspartierna inte vågat ta ställning mot presidenten. Men de har de nu gjort – med besked.

Fördömer regimen

”Vi vill att alla medborgare att gå ut på tisdag och fördöma regimen och dess brott”, uppmanar de sju största oppositionspartiernas gemensamma organisation.

Uttalandet kan visa sig vara förödande för Saleh.

– Om de sluter samman med folket på gatorna kommer de snabbt att avgöra regimens öde, säger den libyske analytikern Abdel Bari Taher enligt AP.

Samtidigt rapporteras det om ökat våld mot demonstranterna, och polis ska ha skjutit skrarpt in i grupper av människor flera gånger.

– Händelserna i Jemen håller på att ta en allvarlig vändning mot det värre och de jemenska säkerhetsstyrkorna visar ett hänsynslöst förakt för mänskliga liv, säger Philip Luther, biträdande chef för Amnesty i Mellanöstern och Nordafrika.

Bundsförvant med USA

President Saleh, som är en viktig bundsförvant till USA i kampen mot al-Qaida, har lovat att avgå vid valet 2013, men demonstranterna vill att han drar sig tillbaka redan nu.

Han har suttit på presidentposten sedan 1978 då han styrde över Nordjemen, och fortsatte sedan som ledare vid sammanslagningen 1990. I presidentvalet 1999 ska han ha fått 96,2 procent av rösterna för att sedan ha valts om 2006.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Jemen