FN evakuerar 200 i Elfenbenskusten

NYHETER

11 000 fredsbevarare kvar i det krigsdrabbade landet

De blodiga striderna i Elfenbenskusten fortsätter att skörda hundratals liv dagligen.

Nu evakuerar FN minst 200 anställda från högkvarteret i huvudstaden Abidjan.

I veckan kom uppgifter om att en massaker med 800 offer ägt i staden Duekoue i västra Elfenbenskusten. Samtidigt strömmar rapporter dagligen in om strider med 100-tals från inbördeskriget.

Evakuerar personal

FN väljer därför nu att evakuera 200 ”väsentliga personer” från sitt högkvarter i Abidjan. Under söndagen fick personalen order att göra sig redo att med helikopter ta sig från FN-högkvarteret till flygplatsen. Därifrån flögs de vidare till staden Bouake i norra delarna av landet, enligt AP.

Högkvarteret har den senaste tiden utsatts för upprepade attacker, och övrig ”icke-väsentlig personal” vid FN-basen evakuerades för flera månader sedan.

Fortfarande har FN cirka 11 000 soldater ur de fredsbevarande styrkorna stationerade i landet.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har i ett samtal med Alassane Ouattaras, den internationellt erkände presidentvalssegraren, krävt att han vidta åtgärder mot de som misstänks ha utfört massakern i Duekoue.

Massakern utreds

– Generalsekreteraren sa att de ansvariga måste ställas till svars, säger Ban Ki-moons talesman Martin Nesirky.

Enligt Nesirky har Ouattara förnekat att hans styrkor varit inblandande, men en utredning ska ha inletts.

Massakern ägde rum i ett område som tidigare kontrollerats av den sittande presidenten Laurent Gbagbo, som trots valförlusten vägrar kliva åt sidan. FN sätter hårt tryck på Gbagbo, som anklagas för brott mot mänskligheten efter att ha beordrat attacker mot civila efter valet i november.