Waidelich mötte Borg

(S) nya ekonomiska talesperson Tommy Waidelich i första debatten med Anders Borg (M) i Aktuellt

Finansminister Anders Borg och socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich drabbades samman i Aktuellt ikväll.

Debatten kom att handla om sjukförsäkringen och Sveriges framtid – jobben.

Och de var inte överens.

Ikväll möttes för första gången Tommy Waidelich, ny ekonomisk talesperson för S och finansminister Anders Borg (M).

Debatten kom att handla om bland annat sjukförsäkringen, jobben, skatterna – och om Sverige verkligen har blivit ett kallare land.

Tommy Waidelich gav beskedet att om han blev ny finansminister så vill han investera för framtiden och satsa på utbildning, infrastruktur och bygga ett klimatsmart Sverige.

Anders Borg menade att socialdemokraterna saknade en aktiv jobblinje och att det skulle bli svårt att finansiera allt som S lovade utan att höja skatterna.

Tommy Waidelich menade att Sverige har blivit ett betydligt kallare land sedan de borgliga fick makten – och pekade bland annat på sjukförsäkringen

– Vi har en växande långtidsarbetslöshet, växande barnfattigdom. Sverige har blivit kallare, sa han.

– Det är ovärdigt att cancersjuka behöver gå till arbetsförmedlingen.

”Finns en grundklyfta”

Anders Borg påpekade att det kommer ske förändringar inom sjukförsäkringen.

– Vi är ett av de länder som har den minsta välfärdsklyftan. Nej, det har inte blivit ett kallare Sverige, sa finansministern, och anmärkte att givetvis även regeringen vill bekämpa arbetslösheten och barnfattigdomen i landet.

Anders Borgs pressades även på arbetslösheten i Sverige, men vill inte svara på frågan om han såg det som ett misslyckande att den ökat sedan regeringen kom till makten.

– Vi räknar med att sysselsättning kommer att öka under de kommande åren, sa Anders Borg.

Tommy Waidelich berättade även att han i nuläget inte ser något behov av att varken sänka eller höja skatterna – och att Socialdemokraterna kommer att redovisa framöver exakt hur de kommer finansiera de reformer man vill genomföra.

– Det finns en grundklyfta mellan oss. Vi prioriterar arbetslinjen, sa Borg, och menade att Socialdemokraternas framtida förslag kommer leda till skattehöjningar.

”Klart det var nervöst”

Efter debatten verkade Tommy Waidelich aningen lättad att debuten var över.

– Det är klart att det var nervöst, men det ska det vara, sa han men förklarade samtidigt att det var skönt att komma igång.

– Vi har mycket tid kvar att visa vår politik och vi ska toppa formen till ett år innan valet.

Publisert: