SMHI

Orkanen Katia har kraft kvar – kastar sig mot Sverige

Av: 

Anna Alexandersson

NYHETER

Den tropiska orkanen Katia som under måndagen härjade över brittiska öarna har i natt nått Sverige.

Västkusten och inlandet kring Vänern får ta största smällen.

– Under natten kommer det blåsa 20 m/sek på Skagerak, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

SMHI har för tisdagen utfärdat klass 1-varning för Bohuslän och Göteborg, inre Dalsland, sydväst om Vänern, Norra Västergötland, Värmland och Örebro län med kraftiga regn och mycket hårda vindar på mellan 21 och 24 meter per sekund. En varning som betyder viss risk för allmänheten och störningar i samhället.

Höjd beredskap i Göteborg

På tisdag förmiddag når Katia Göteborg med vindar på 24 meter per sekund.

– Det har varit oerhört mycket regn här tidigare. Kommunerna har höjt sina beredskap när det gäller höga vattenflöden, säger Ralph Andersson, stabschefen vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Lisa Frost på SMHI räknar med att regnet passerar Götaland och Svealand natten till tisdag – och mitt på tisdagen når Norrland.

– Det är risk för höga flöden i Mellersta och Norra Norrland. Det är mycket regn som gett höga vattenflöden i Ångermansälvens avrinningsområden, säger Lisa Frost.

Räddningstjänsten i Sollefteå sitter på helspänn. Styrkeledare Peter Andersson noterar att vattnet nedanför kraftverket är tre meter över det normala och nu snabbtöms magasinen inför det nya regnhotet.

Spricker upp i helgen

Både blåst och regn öppnar alltså för en ostadig vecka. Enligt SMHI:s prognoser blir det en ljusning först framåt fredag.

– Det ser ut som en högtrycksrygg som växer in och kan ge solchanser i slutet av veckan. Men det är långt fram så det är osäkra prognoser, säger Lisa Frost.

ANNONS

Klart.se

Extern länk från Klart.se

Läs mer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI