Dödsfall efter nya upplopp i Bahrain

Foto: Scanpix
Tusentals demonstranter intog gatorna under tisdagen. I måndags dog en person efter att ha skjutits av säkerhetsstyrkor.

avVictor Stenquist

NYHETER

Två personer har hittills dödats efter folkets massprotester i Bahrain.

Och efter polisens dödsskjutningar fortsätter tusentals bahrainier inta gatorna.

Efter folkupproren i Nordafrika har frustrationen och längtan efter ökad frihet spridit sig till Arabiska halvön.

Två döda på två dagar

I det lilla staten Bahrain, som består av 1 stor och 32 mindre öar, har protesterna lett till två dödsoffer på bara två dagar.

I måndags sköts en demonstrant av säkerhetsstyrkor efter att en stor grupp människor tagit sig till Pärltorget i huvudstaden Manama. När tusentals människor på tisdagen samlats för att sörja den döde sköts ytterligare en person ihjäl, enligt AP.

– Tusentals människor marscherar på gatorna och kräver regimens avgång. Polisen har skjutit tårgas och fågelhagel och använt överdrivet våld, det är därför människor far illa, säger Maryam Alkhawaja vid Barhains center för mänskliga rättigheter till al-Jazira.

Minst 25 personer ska under tisdagen behövt söka läkarvård för sina skador.

”Nationens torg”

Efter sammandrabbningarna på tisdagen fick det sörjande tåget av människor fortsätta och man samlades på Pärltorget, som av demonstranterna döpts om till Nationens torg.

Bahrains kung Hamad bin Isa al-Khalifa kände sig till och med tvingad att hålla ett mycket ovanligt tv-sänt tal där han gav sina kondoleanser till de drabbade samt lovade att förändringar i landet ”skulle fortsätta”.

Men demonstranterna är inte nöjda med de förändringar som genomfördes för drygt tio år sedan och makten är fortfarande starkt hos den sunnimuslimske kungen. Majoriteten av landets befolkning är shiiter.

Inte en religionsfråga

En av landets ledande bloggare och öppet kritiska röst, Amira Al Hussaini, menar att religion inte har något med folkets uppror att göra.

– Det har blivit utpekat som en sekteristisk fråga, som att shiiter vill störta regimen. Men så är det inte, säger hon.

På det stora torget i Manama skallade ropen som kanske tyder på att Al Hussaini har rätt.

”Inga sunniter, inga shiiter. Vi är alla bahrainier”, skanderade demonstranterna.