Nyheter

Kossorna ska ge ”mänsklig” mjölk

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Ska kunna ersätta mänsklig bröstmjölk

Nu ska kossor kunna producera ”mänsklig” bröstmjölk.

300 kor har modifierats med mänskliga gener för att ge mjölk som ska ersätta mjölkersättning.

Om tio år ska den mjölken från de genmodifierade kossorna finnas ute i handeln, om de kinesiska forskarna får som de vill.

Redan nu har man lyckats få fram 300 kossor som kan producera mjölk som liknar mänsklig bröstmjölk.

Professor Ning Li från Kina leder utvecklingen av mjölken och är säker på att den är lika säker att dricka för människor som vanlig mjölk från kor.

– Den smakar starkare än vanlig mjölk, säger han enligt Telegraph.

Genom att använda kloningsteknik har forskarna infört mänskliga gener i DNA:t hos kossor innan genmodifierade embryon planterats i surrogatkossor.

Proteinrik mjölk

På så sätt ska korna sedan ha producerat mjölk som varit rikt på lysozym, ett protein som finns i stora mängder i mänsklig bröstmjölk. Det hjälper att skydda bebisar från bakteriella infektioner under första tiden i livet.

Korna producerade även mjölk med höga nivåer av flera andra viktiga proteiner som finns i bröstmjölk.

De genmodifierade kossorna ser precis likadana ut som andra, men mjölken har ett ”mycket högre näringsinnehåll”, enligt professorn.

Hittills finns redan tre generationer genmodifierade kor, vars mjölk ska i framtiden ska kunna göra mjölkersättning onödig.

– Mänsklig mjölk innehåller precis de rätta mängderna av protein, kolhydrater, fetter, mineraler och vitaminer för ett spädbarns optimala tillväxt och utveckling, säger Ning Li.

Kritisk röst

Men alla jublar inte över de genmodifierade korna.

En talesman för det kungliga djurskyddssällskapet i Storbritannien uppger för Telegraph att de är ”djupt bekymrade” över den kinesiska forskningen.

– Avkommor från klonade djur lider ofta av hälso- och välbefinnandeproblem, så det är ett allvarligt bekymmer. Varför behöver vi den här mjölken, vad är det den ger som vi inte redan har?

Professorn och biologen Keith Campbell vid universitetet i Nottingham, menar trots det att genmodifierad mat kan vara till stor nytta, om det gjorts ordentligt.

– Genmodifierade djur och växter är inte skadliga, såvida inte någon medvetet tillfört en giftig gen. Men varför skulle någon göra det med mat?

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: