Ett år efter tragedin är Tilikum tillbaka

avCamilla Sundell

NYHETER

5000 personer såg späckhuggarens comeback

1 av 3
COMEBACK Över 5000 åskådare såg späckhuggaren Tilikum göra comeback på SeaWorld i Orlando, Florida, i går.

För drygt ett år sedan dödade späckhuggaren Tilikum sin tränare Dawn Brancheau.

I går gjorde han comeback på SeaWorld i Florida.

– Bara för att de hade en show där Tilikum inte skadade eller dödade någon betyder inte det att det inte kan hända igen, säger Bryan Wilson vid djurrättsorganisationen PETA.

Över 5000 åskådare såg späckhuggaren Tilikum göra comeback på SeaWorld i Orlando, Florida, i går.

Tilikum har hållits utanför offentlighetens ljus sedan späckhuggaren orsakade sin tränares död i februari förra året.

Drog ner tränaren

Tränaren Dawn Brancheau, 40, skulle precis inleda en föreställning med späckhuggaren då hon drogs ner i vattnet inför de chockade åskådarna. Hennes hår hade fastnat i späckhuggarens tänder och när den sex ton tunga späckhuggaren dök drogs Brancheau med ner i bassängen. Håret lossnade, men späckhuggaren tog ett nytt grepp och tränaren drunknade.

Det är inte första gången Tilikum orsakat dödsolyckor. 1991 dog 20-åriga tränaren Keltie Byrne när hon arbetade med valen. Åtta år senare avled 27-årige Daniel Dukes efter att han utan tillstånd hoppat ner i späckhuggarens bassäng, rapporterar CBS News.

SeaWorld får kritik

SeaWorld har sedan fjolårets dödsolycka infört nya säkerhetsrutiner. Inga tränare får vistas i bassängen tillsammans med späckhuggarna under föreställningarna. Långt hår måste sättas upp och säkerhetsbommar har placerats i bassängen.

SeaWorld uppger i ett uttalande att Tilikum återvänder till offentlighetens ljus eftersom det är en viktig del av späckhuggarens välbefinnande.

Men kritiker menar att det bara är en tidsfråga innan ytterligare en tragedi inträffar.

– Bara för att de hade en show där Tilikum inte skadade eller dödade någon betyder inte det att det inte kan hända igen, säger Bryan Wilson vid djurrättsorganisationen PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, till CBS News.

"Ytterligare en tragedi kan inträffa"

Före detta SeaWorld-tränaren Samantha Berg anser att SeaWorld har en poäng i att späckhuggarens välbefinnande kommer att öka när han får delta i föreställningarna. Men hon är rädd att det kan komma att leda till en ny tragedi.

– Tilikum har varit inblandad i tre dödsfall de senaste tjugo åren. Så när man tar med honom i föreställningarna kommer han givetvis ha mer kontakt med tränarna, vilket innebär en risk för att ytterligare en tragedi kan inträffa, säger hon enligt CBS News.

– Det kanske inte sker idag, kanske inte i morgon, men någon kan göra ett misstag så att ett fjärde dödsfall inträffar.