I dag blir det värre

1 av 6
NYHETER

SUNDSVALL. E4 drabbades i går av snöoväder, flera trafikolyckor och upp till en mil långa köer.

Det råder redan fullt kaos längs vägarna i landet – och det lär bli ännu värre i dag.

Dagarna före jul är Sveriges absolut värsta och farligaste i trafiken. Problemen försenade och inställda tåg får dessutom ännu fler att ta bilen till julfirandet.

Under gårdagen rådde det fullt kaos längs motorvägarna på flera håll i landet. Den 38 mil långa sträckan Stockholm-Sundsvall tog flera timmar längre än normalt för bilisterna.

”Vi är fast”

Familjen Holmgren-Lundin reste i går med bil från Stockholm till Vemdalen. De var bara en av alla barnfamiljer som hamnade mitt i de kilometerlånga bilköerna mellan Gävle och Söderhamn, orsakade av snöoväder och olyckor.

– Vi trodde att det skulle vara fint väder så därför valde vi att åka i dag (i går), men nu står vi fast. Men det är bara att vänta, det går inte att göra så mycket annat, säger Sanna Holmgren.

Hos bärgaren Peter Norén i Hudiksvall ringde telefonen i ett under gårdagen. Bilister som kört av vägarna i blixthalkan och tunga lastbilar som fastnat mitt på motorvägen har avlöst varandra – dygnet runt.

Många larm

– Det är utryckningar hela tiden. Jag har bara sovit några få timmar i natt och jag räknar med att det kommer att fortsätta så här några dagar till, säger Peter Norén.

Han föredrar ändå snöoväder framför klar sikt och uppehåll:

– Det är färre allvarliga olyckor då, eftersom många väljer att ta det lugnt när det snöar.

Blir värre

Kaoset lär fortsätta i dag då ännu fler trafikanter ger sig ut på vägarna.

Dessutom varnar SMHI för att ännu mer snö är på väg in över stora delar av landet. Under natten väntas 5-6 centimeter snö falla i Skåne, Blekinge, södra Småland och delar av Östergötland.