Tropisk natt sköljer in över Sydsverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Sommarens sista natt är här — och det rejält. Natten blir tropisk i södra Sverige.

– Störst är sannolikheten i Skåne och på Västkusten, säger meteorologen Martin Hedberg.

Med Aftonbladets guide klarar du natten som vilken kuban eller jamaican som helst.

Tropiska nätter understiger temperaturen aldrig 20 grader. Med någon halv grads marginal ser det ut att ske i natt på två ställen:

– Dels i ett område som sträcker sig från Uddevalla, ner till Falkenberg och så in till Alingsås, som en trekant. Dessutom i ett område i Skåne: i Malmö och Lund, bort till Simrishamn över Ystad och Trelleborg, säger Martin Hedberg, som är meteorolog på Klart.se.

Han tror att chansen att det ska blir fler tropiska nätter i år är liten. Redan natten mellan lördag och söndag blir det 5-6 grader kallare.

Varmare än vanligt

Sommaren 2011 har varit lite varmare än normalt:

– Det har varit flera tropiska nätter. Totalt sett har det varit omkring 1-2 grader varmare än snittet. Men det kanske inte har känts som det, eftersom det har regnat mer än vanligt, säger Hedberg.

Tropiska nätter förekommer oftast nära kusterna och vanligtvis under sensommaren, när vattnet är som varmast och hög luftfuktighet dämpar värmestrålningen på natten.

– Chansen ökar om det har varit varmt på dagen och det sedan driver in moln, då fungerar de som ett värmetäcke, säger Hedberg.

Västkusten ofta tropisk

Att just Västkusten och Skåne ser ut att få en tropisk natt är precis som det brukar vara. Måseskär och Vinga på Västkusten har haft tropiska nätter 30-40 gånger de senaste 40 åren, medan kuststationerna längs Östersjön haft tropiknätter 10-20 gånger de senaste årtiondena, enligt SMHI.

Men det gäller inte i natt för kuststäderna Stockholm — som bara får 17 grader — och inte heller för Sundsvall, som får 13 grader.

Martin Hedberg är inte orolig att natten ska bli så varm att någon drabbas allvarligt:

– Vi behöver återhämta oss på natten om det är väldigt varmt på dagen. Om det är 20 grader varmt så är det inga större besvär. För att folk ska drabbas medicinskt och i värsta fall avlida, då måste det vara nattemperaturer på 30 grader, säger han.

Det har hittills aldrig hänt i Sverige. Varmaste natten någonsin i Sverige inträffade natten till den 10 augusti 1975 i skånska Kullen, då det var 23,7 grader. Norrlands varmaste natt hittills noterades i Rödkallen utanför Luleå, som hade 22 grader den 6 juli 1972.

Publicerad: