Pensionärerna redo att gå in i Fukushima

avStaffan Dickson

Publicerad:

Tycker inte att yngre ska behöva utsättas för strålning

Foto: BBC
72-årige Yasuteru Yamada har redan samlat över 200 pensionärer som vill ersätta den ordinarie personalen i kärnkraftverket i Fukushima, men tror att det behövs ännu fler frivilliga.

Gammal är äldst.

Den pensionerade ingenjören Yasuteru Yamada, 72, tycker inte att yngre människor ska behöva utsättas för strålningen på kärnkraftverket i Fukushima.

Därför har han samlat över 200 pensionärer som är redo att ersätta den ordinarie personalen.

Det var när 72-årige Yasuteru Yamada satt och tittade på tv-nyheterna som tanken slog honom –  hans generation borde utföra det riskfyllda arbetet med att stabilisera det havererade kärnkraftverket i Fukushima, inte yngre människor.

– Jag är 72 och har gissningsvis 13 till 15 år kvar att leva. Även om jag utsätts för strålning skulle det ta 20 till 30 år, eller längre, att utveckla cancer, säger Yasuteru Yamada till BBC.

De senaste veckorna har han hört av sig till gamla vänner via epost och Twitter och lyckats samla över 200 frivilliga pensionärer som vill ersätta arbetarna som jobbar i kärnkraftverket.

För samtal med regeringen

Så sent som i måndags uppgav kärnkraftsbolaget Tepco att höga halter av radioaktivt jod har uppmätts hos två anställda som jobbade på kärnkraftverket i mars och april. Upptäckten väckte stor oro för personalens säkerhet. Enligt japanska medier kan de två anställda redan nu ha utsatts för större strålningsdoser än vad som är tillåtet på ett helt år.

Nu hoppas Yasuteru Yamada att hans team ska få ersätta den ordinarie personalen.

– Jag för just nu samtal med flera nyckelpersoner i regeringen och på Tepco. Men jag är ledsen att jag inte kan säga mer just nu. Det är på gång, men det är en väldigt känslig politisk fråga, säger Yasuteru Yamada, som redan har hunnit prova ut sin skyddsdräkt.

Kockar och sångare

Bland de 200 pensionärerna finns före detta ingenjörer och kärnkraftsarbetare, men också två kockar – och en sångare.

– För underhållningens skull, säger Yasuteru Yamada.

Att hans team går att jämföra med andra världskrigets kamikazepiloter håller han inte med om.

– Vi är inte kamikaze. De visste att de skulle dö. Vi ska komma tillbaka.

Publicerad: