Hetast i fjällstugan

NYHETER

Sju av tio vill inte vara utan den öppna spisen.

Mysfaktorn betyder mycket när svensken väljer fjällstuga. En öppen brasa efter en dag i kyliga pister är det svenskarna sätter högst.

I Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer svarar sju av tio att en öppen spis kan man inte vara utan i stugan på fjället. Däremot lämnar man datorn hemma.

– Det är glädjande att man föredrar att umgås framför brasan före att använda datorn. Men min dotter skulle nog ta med sig datorn i alla fall, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Efter brasan kommer bastu och torkskåp på svenskarnas tio-i-topp i fjällstugan. Minst är intresset för mikro och badtunna.

De populäraste orterna där flest vill ha fjällstuga är Sälen och Åre. Bara 6 procent väljer helst Vemdalen och 5 procent röstar för Idre och Funäsdalen.

Tre av tio vill äga en egen fjällstuga. Störst är intresset bland norrlänningarna.

– Det beror ju säkert på hur ofta man kan utnyttja stugan.

I en undersökning som Mäklarsamfundet gjort konstateras stora prisskillnader på fjällstugorna. I Åre skiljer det drygt 1,5 miljoner kronor mellan det dyraste och billigaste fritidshuset som sålts. Den nyrenoverade stugan intill skidbacken har sitt pris medan stugan litet längre bort har sitt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård