Mubarak på väg avgå

Av: Erik Olsson, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera internationella medier rapporterar om att presidenten väntas avgå ikväll

1 av 3
Aftonbladets fotograf Urban Andersson på torget i Kairo.

Egyptens president Hosni Mubarak väntas avgå i kväll uppger flera internationella medier.

Militären ska ha tagit ställning för demonstranterna.

– Mubarak sitter i möte med armén just nu och sedan ska han tala till folket är det meddelat, säger demonstranten Abdel Rahman Fares, till Aftonbladet.

Enligt den amerikanska tv-kanalen NBC väntas vicepresident Omar Suleiman ta över. CNN rapporterar samtidigt att enligt Leon Panetta, chef för det amerikanska underrättelseorganet CIA, kommer Mubarak "med största sannolikhet" att avgå ikväll.

En militär befälhavare uppges ha talat till folket på Tharirtorget. Han ska då ha sagt att ”allt ni vill kommer att genomföras”, rapporterar Reuters.

Armén stödjer folket

I ett uttalande från den egyptiska armén heter det att den ska vidta "nödvändiga åtgärder för att skydda nationen och stötta de legitima kraven från dess folk", rapporterar AFP.

Folket på Tahrirtorget ska ha vrålat av glädje över nyheten, enligt tv-kanalen al-Jazira.

Sky news uppger dock tvärtemot flera av de andra nyhetskanalerna att deras källor säger att Mubarak inte kommer avgå.

Klart är dock att det kommer någon slags uttalande från Mubarak under kvällen. Enligt informationsministern ska det komma någon gång före klockan nio ikväll.

Den statliga kanalen Nil TV rapporterar att det handlar om ett tal som spelade in i går och många källor talar nu om att Mubarak ska ha lämnat landet men uppgifterna går isär.

Över två veckor

Demonstranter i Egypten har i över två veckor krävt att presidentens avgång. De största folksamlingarna har varit på Tahrirtorget i Kairo där hundratusentals människor samlats för att visa sitt missnöje med regimen. Det har till och med rapporterats om att miljoner människor i Kairo trotsat utegångsförbudet som gällt eftermiddags- och kvällstid i Egypten sedan protesterna började.

Mubarak har varit president sedan 1981.

– Vi har varit förtryckta i 30 år. Jag föddes under Mubaraks styre och jag vill inte dö utan att ha upplevt något annat. Jag vill se landet utvecklas, säger demonstranten Abdel Rahman Fares på plats på Tahrirtorget till Aftonbladet.

Texten uppdateras fortlöpande.

Publicerad: