S: Stoppa utvisningarna till Syrien

NYHETER

Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor och representanter för tre andra socialdemokratiska organisationer, kräver ett omedelbart stopp för utvisningen av flyktingar till Syrien.

"Utrikesdepartementet avråder sedan en längre tid från alla resor till Syrien och uppmanar nu svenskar att lämna landet. Samtidigt fortsätter Migrationsverket att fatta beslut om och verkställa utvisningar till samma land", skriver de fyra socialdemokraterna på Svenska Dagbladets debattsida.

"Om UD inte anser landet vara säkert för svenskar, varför är det då acceptabelt att utvisa politiskt aktiva flyktingar dit? Gör Sverige skillnad på människor och människor", undrar de.

Skribenterna beskriver det som hyckleri att å ena sidan stå upp för mänskliga rättigheter och stödja rop på demokrati och samtidigt inte ge skydd till dem som flytt en våldsam regim.

Enligt FN:s källor har 3 000 människor, av dem 200 barn dödats under demonstrationerna i Syrien.

"I ljuset av detta är det både förvånande och oroväckande att den svenska staten för en restriktiv asylpolitik där politiskt aktiva tvångsdeporteras rakt i händerna på en regim som använder hela sin militära övermakt för att slå ner en i huvudsak obeväpnad och fredlig oppositionsrörelse", skriver de.